Overdracht familiebedrijf: drie tips voor succes

9 mei 2023
Artikel

Uw kind moet vandaag de dag wel heel veel ambitie hebben om uw agrarisch bedrijf over te nemen. Maar als die ambitie er is, wat komt er dan kijken bij de overdracht? De weg daar naartoe is vaak lang met de nodige obstakels. Hoe zet u ze om naar succes?

Johan Bartels
Neem contact op met:
Johan Bartels Senior bedrijfsadviseur
Vader en zoon in maisveld

Als boerenzoon of -dochter krijgen uw kinderen het boerenbestaan met de paplepel ingegoten. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat zij hier later ook voor kiezen. Soms is op jonge leeftijd al duidelijk wie van uw kinderen het bedrijf graag wil overnemen. Maar dat wil nog niet zeggen dat uw zoon of dochter dit ook daadwerkelijk kan en of de overdracht te realiseren valt. De fase van studeren en meehelpen op het bedrijf helpt om hier een beter inzicht in te krijgen.

Ga tijdig in gesprek

Gelukkig is de jonge generatie tegenwoordig mondig genoeg om hun wensen en ideeën kenbaar te maken. Ga hierover al in een vroeg stadium in gesprek en betrek al uw kinderen erbij. Als de keuze is gemaakt om uw zoon of dochter te laten deelnemen in de onderneming, is het van belang om in de periode daarna regelmatig met elkaar te overleggen. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf of verwachtingen die niet waargemaakt kunnen worden.

Onderzoek het overname- en voortzettingsrecht

Op het moment dat uw zoon of dochter toetreedt tot de maatschap of vennootschap, verkrijgt hij of zij meestal ook het overname- en voortzettingsrecht van de onderneming. De concrete invulling daarvan is dan meestal nog niet duidelijk en hangt ook af van hoe lang u zelf het bedrijf wilt voortzetten. Laat tijdig de financiële mogelijkheden en gevolgen onderzoeken en stem tussentijds af wat alle betrokken partijen hiervan verwachten.

Denk na over de benodigde acties

Een familiebedrijfsoverdracht is complexe materie en niet te vergelijken met de verkoop van een bedrijf aan een derde. Het is een langdurig proces, waarbij naast het zakelijke aspect ook de emoties een rol spelen. Juist daarom is het van belang om op tijd met elkaar in gesprek te gaan én goed na te denken over de benodigde acties. Zodat uw opvolger uiteindelijk op een succesvolle manier het agrarisch bedrijf kan runnen.

Meer informatie

Wilt u advies over hoe u de mogelijke overdracht van uw familiebedrijf het beste aanpakt? Neem dan contact op met Johan Bartels, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0165-531322 of stuur Johan een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Johan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan