Opschaling in de paardenbranche

23 februari 2022
Blog

De paardenbranche is aan het professionaliseren. De nieuwe generatie ondernemers is in de periode van de crisis voorzichtig begonnen met het huren van een aantal boxen om zo de eerste stappen te zetten naar zelfstandig ondernemerschap. Nu willen ze opschalen. Verkeert u in dezelfde positie? Houd dan rekening met de volgende zaken.

Portretfoto van André Klemans
Neem contact op met:
André Klemans Agrarisch bedrijfsadviseur
Een ruiter rijdt de zonsondergang tegemoet

Het bedrijfsplan

Plannen zijn er vaak genoeg, maar hoe zorgt u ervoor dat ook andere partijen, zoals bijvoorbeeld de bank, enthousiast worden over uw plannen? Een goede onderbouwing is daarbij cruciaal. Dat doen we door een bedrijfsplan op te stellen. Daarin onderbouwen we de financiële haalbaarheid van de plannen. Daarnaast gaan we met u in gesprek om te kijken waar voor het bedrijf de kansen liggen. We doorlopen de voorwaarden die de bank stelt en kijken hoe de zaken geregeld zijn. Het verleden van uw onderneming is heel belangrijk. We maken analyses van de resultaten uit het verleden en vertalen die naar de toekomst. Een ander belangrijk punt is uw ervaring als ondernemer. Vaak zijn de ondernemers in de paardenbranche hele goede ruiters, maar bij ondernemerschap komen nog meer competenties kijken. Iedereen heeft zo zijn sterke en zwakke punten. De sterke punten nog sterker maken, is haast vanzelfsprekend. Maar denk vooral na over hoe u de minder sterke punten kunt ondervangen.

Dierenwelzijn

Locaties met te krappe boxen of geen weidegang hebben meer moeite met het verkrijgen van financiering. Veel financierders verbinden zich alleen aan bedrijven die het welzijn van de dieren hoog in het vaandel hebben staan. Dit sluit ook aan bij de publieke opinie.

De vermogenstoets

Financierders vereisen over het algemeen 30 tot 40% eigen vermogen. Deze vermogenstoets haalt lang niet iedereen. Dat betekent niet automatisch dat uw plannen niet meer realiseerbaar zijn. Er kunnen oplossingen voor bedacht worden. Zo kan de huidige eigenaar met een achtergestelde lening vermogen in de onderneming laten zitten. Samen met de financiering van de bank en eventueel andere partijen ontstaat dan een vorm van een gestapelde financiering. Een dergelijke oplossing vereist veel afstemming. Het moet immers voor alle partijen aantrekkelijk en realiseerbaar zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over opschaling in de paardenbranche? De adviseurs van ABAB Agro Advies helpen u graag verder. Neem contact op met André Klemans, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-51215297 of stuur hem een e-mail.

Uiteraard kunnen wij u begeleiden bij de onderbouwing van uw plannen. Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail André
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu