Opheffing handhavingsmoratorium voor werken met zzp’ers

17 september 2024
Artikel

Het handhavingsmoratorium voor bedrijven die werken met zzp’ers vervalt per 1 januari 2025. Vanaf dat moment gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Gesprek op kantoor

Schijnzelfstandigheid doet zich voor als een zzp’er feitelijk werkt als werknemer. De Belastingdienst treedt momenteel nog alleen op tegen schijnzelfstandigheid als sprake is van kwaadwillendheid of als een opdrachtgever een aanwijzing van de Belastingdienst niet tijdig opvolgt. 

Per 2025 komt dit handhavingsmoratorium te vervallen. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 bij een opdrachtgever een naheffing van loonbelasting en sociale premies kan opleggen als een zzp’er feitelijk werkzaam is als werknemer. Daarnaast loop je als opdrachtgever arbeidsrechtelijke risico’s bij schijnzelfstandigheid. Zo kan de vermeende zzp’er aanspraak maken op allerlei rechten, zoals het doorbetalen van loon bij ziekte, een transitievergoeding bij beëindiging van de samenwerking en recht op pensioenopbouw. 

Geen nieuwe modelovereenkomsten

De Belastingdienst beoordeelt vanaf 6 september 2024 geen nieuwe modelovereenkomsten meer. In een modelovereenkomst staan afspraken over de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en een opdrachtnemer. Als je werkt volgens een modelovereenkomst is er geen sprake van loondienst. De Belastingdienst is echter gestopt met het beoordelen van nieuwe overeenkomsten, omdat ook modelovereenkomsten schijnzelfstandigheid niet uitsluiten. De beoordeling van de arbeidsrelatie is afhankelijk van de feitelijke situatie in de praktijk en niet van wat er op papier staat. De ervaring leert dat een arbeidsrelatie in de praktijk in veel gevallen niet overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst. 

Je mag bestaande modelovereenkomsten na 6 september 2024 blijven gebruiken, zolang ze nog geldig zijn. Let op: ze geven alleen zekerheid als opdrachtgever en opdrachtnemer feitelijk werken zoals beschreven in de overeenkomst. 

Huur jij zzp’ers in? Kom dan tijdig in actie en beoordeel elke arbeidsrelatie met een zzp’er afzonderlijk om te bepalen of er een risico is op schijnzelfstandigheid. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil jij weten hoe je de fiscale en/of arbeidsrechtelijke risico’s bij de inhuur van zzp’ers zo goed mogelijk kunt beperken? Neem dan contact op met Ronald van Leeuwen, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2025.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt je graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu