'Open spreken over kansen, ideeën en bedreigingen'

21 januari 2020
Referentie

I&L Logistiek is gespecialiseerd in bijzondere logistiek. Het bedrijf gebruikt slimme en vernieuwende methoden om de verwachtingen van de klant te overtreffen in de oplossing, de beleving en de prijs. Toen directeur Etiënne Luijten in 2016 naast I&L Logistiek, Van Geel Heftruckservice overnam, wilde hij voor beide ondernemingen hetzelfde accountants- en advieskantoor. Hij zocht ondersteuning bij belangrijke ondernemingsvraagstukken, zoals fiscale en juridische zaken, waarover hij op een vertrouwelijke en toegankelijke manier kon overleggen. Zo kwam hij bij ABAB terecht. “Wanneer je bovenaan de ladder van een bedrijf staat is het fijn om een vertrouwenspersoon te hebben die onpartijdig is en weet wat er speelt.”

In gesprek met:
Etiënne Luijten, I&L Logistiek
Etienne Luijten van I&L in gesprek met relatiemanager ABAB

Spiegel voorhouden

Maarten van Bijsterveldt is de relatiemanager van Luijten. Ze bespreken samen nieuwe ideeën, kansen en uitdagingen. “Naast strategisch sparringpartner is Maarten trusted advisor; alles wat we bespreken blijft bij hem. Hij begrijpt wat ons bezighoudt en op basis daarvan signaleert hij kansen, maar zeker ook risico’s. Zo houdt hij mij een spiegel voor.” Maarten vult aan : “Ik verdiep me in wat de business van mijn klanten inhoudt. Dat is ook het leuke van dit werk; je krijgt overal een kijkje in de keuken. En ik zorg dat mijn kennis van de markt continu op peil blijft. Daarin word ik gevoed door de specialisten van ABAB. Maar ik denk niet de wijsheid in pacht te hebben. Niemand is beter in zijn vak dan de ondernemer zelf.”

Schakel

Luijten: “Maarten is een schakel tussen de specialisten en mijzelf, hij is er bijvoorbeeld bij als de cijfers van onze jaarrekeningen besproken worden. Maarten interpreteert die cijfers, plaatst ze in een breder verband en begrijpt de samenhang. Hoe is het gegaan? Welke keuzes hebben daaraan bijgedragen en wat zegt dat over de stappen die je de komende tijd gaat nemen? Dat helpt me bij denkprocessen over bijvoorbeeld investeringen. Zoals toen ik Van Geel overnam, maar ook bij ons nieuwste concept.”

Niet langer leeg rijden

Luijten: “Het is een feit dat de meeste vervoerders veel kilometers leeg rijden. Vanwege de groeiende schaarste en mijn drive om de transportsector efficiënter te maken, vind ik dat niet meer van deze tijd. De logistieke wereld is erg traditioneel en samenwerken om die lege plekken bij elkaar te vullen is niet de gewoonte. Het zorgen voor voldoende vertrouwen tussen de ondernemers om wel met elkaar samen te werken, vormt een uitdaging. We hadden bij I&L daarom al een centrale regiefunctie, het Landelijk Coördinatie Centrum Koeriersdiensten (LCCK), waarbij alle koeriersopdrachten van de grotere prospects bij ons in Tilburg binnenkomen en vanaf hier centraal worden ingepland. Dat levert de klant een kostenbesparing tot wel veertig procent op en zorgt ervoor dat er minder voertuigen de weg op hoeven.”

Pure noodzaak

“In navolging van het LCCK zijn we dit bestaande koeriersplatform nu aan het uitrollen naar de ‘gewone’ logistiek, waarbij het potentieel vele malen groter is dan bij alleen koeriersopdrachten. Daarvoor werk ik samen met partner TLN, de branchevereniging van transport & logistiek in Nederland”, vertelt Luijten. ‘We gaan een veilige omgeving voor samenwerking creëren, door het alleen toegankelijk te maken voor betrouwbare transporteurs. Daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van. Bovendien is dit in een steeds krappere markt pure noodzaak.”

Ambitieus

“Dit nieuwe concept is ambitieus en typisch een onderwerp dat ik met Maarten bespreek. In eerste instantie kost het veel tijd en energie, maar het illustreert mijn ambities om innovatief en onderscheidend te zijn. We bespreken de impact op de rest van mijn bedrijven, de te verwachten tijdsinvestering en mogelijke subsidies. Bovendien maak ik via hem kennis met potentiële partners.” Maarten haakt daarop in: “Het netwerk van ABAB is groot. We brengen onze klanten en relaties graag met elkaar in contact en bieden een platform waarbij ondernemers met elkaar kunnen netwerken en kennis en ervaring kunnen delen. Daarnaast delen we onze kennis en expertise door themabijeenkomsten te organiseren, met relevante onderwerpen als innovatie en strategie.”

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan