Op vakantie met auto van de zaak?

23 juli 2020
Artikel

De vakantieperiode is aangebroken en onder omstandigheden kunnen we weer in binnen- en buitenland op vakantie. Heeft u als directeur-grootaandeelhouder een auto van de zaak waarmee u op vakantie gaat? Of biedt u uw werknemers de mogelijkheid om voor de vakantie een meer geschikte auto te gebruiken? Dan zijn er bijzondere belastingregels waar u rekening mee moet houden. 

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Neem contact op met:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
Auto van de zaak

Bijtelling of niet?

Als een werkgever een auto ter beschikking stelt waarmee een werknemer ook privé mag rijden, dan wordt een forfaitair bedrag bij het inkomen geteld. Daarover moet uw werknemer loonbelasting betalen. Hetzelfde geldt voor een directeur-grootaandeelhouder (dga). Deze zogenoemde bijtelling kan alleen achterwege blijven als een werknemer in een kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van de zaak. In dat geval kan uw werknemer een zogenoemde verklaring ‘geen privé gebruik auto’ aanvragen bij de Belastingdienst. Als werkgever hoeft u de bijtelling dan niet toe te passen, maar een werknemer moet wel kunnen bewijzen dat er niet meer dan 500 kilometers privé gereden is met de auto. Dit kan bijvoorbeeld door een sluitende kilometeradministratie bij te houden.

Andere auto tijdens vakantie

Het is niet ongebruikelijk om voor vakantiedoeleinden een andere auto ter beschikking te stellen. Benzine- of dieselauto’s zijn vaak meer dan een elektrische auto’s geschikt om een caravan te trekken én hebben een grotere actieradius. Wanneer zo’n vakantieauto gebruikt wordt, maakt het verschil of een werknemer de vaste auto inlevert of niet. Ook is van invloed of de medewerker met de auto al meer dan 500 kilometer privé gereden heeft. 

Heeft een werknemer gelijktijdig twee auto’s van de zaak? Dan moet u als werkgever per auto bekijken of een privé voordeel van toepassing is én hoe dat voordeel bepaald moet worden. Voor een ‘vaste’ auto van de zaak wordt over het hele jaar het autokostenforfait toegepast, tenzij een werknemer kan bewijzen dat met de auto niet meer dan 500 kilometer privé gereden is. Voor de tijdelijke vakantieauto geldt minimaal de forfaitaire bijtelling. De inspecteur kan ook een hoger bedrag bijtellen omdat de tweede auto meestal enkel voor privédoeleinden ter beschikking wordt gesteld, bijvoorbeeld om mee op vakantie te gaan. Het privégebruik kan dan worden belast tegen de werkelijke waarde van de auto, bijvoorbeeld  huur- of leasekosten die werkgevers maken om de tweede auto aan een werknemer ter beschikking te stellen. Neem contact met ons op om te bespreken hoe u als werkgever discussie hierover kunt voorkomen.

Staat de vaste auto tijdens de vakantie ongebruikt aan de kant?  Bijvoorbeeld omdat deze (aantoonbaar) is ingeleverd bij de werkgever of de leasemaatschappij voor een vervangende vakantieauto? Dan krijgt u als dga of als werknemer te maken met een bijtelling voor het hele jaar die ‘pro rata’ over beide auto’s wordt berekend. Let op: dit geldt ook als er geen plannen zijn om privé met de vaste auto te rijden en er een verklaring van ‘geen privé gebruik’ voor de vaste auto is.

Verzekering

Het is belangrijk rekening te houden met de zakelijke autoverzekering. Bij de meeste zakelijke autoverzekeringen zijn de privékilometers meeverzekerd. Dus ook wanneer uw werknemer met de zakelijke auto op vakantie gaat. Vraag dit voor de zekerheid na bij de verzekeringsmaatschappij. Vooral als er plannen zijn om, ondanks de coronacrisis, naar het buitenland te reizen met de auto. Vergeet ook niet om de groene kaart mee te nemen. 

Meer weten? 

Wilt u meer weten over een auto van de zaak? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Mirjam van de Langerijt via telefoonnummer 013-5915140 of stuur Mirjam een e-mail.

Wilt u meer weten over de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan