Ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening

12 januari 2021
Artikel

Voor de sector zakelijke dienstverlening werd een stevige groei verwacht. Echter kreeg deze te maken met de laagste procentuele stijging sinds 2013. De verwachting is dat de coronacrisis deze sector nog hard gaat raken.

Zakelijke dienstverlening

Impact coronacrisis

De zakelijke dienstverlening had in het derde kwartaal van 2020 14,1% minder omzet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vergeleken met de cijfers van een kwartaal eerder, toen de omzet met 18,5% daalde, is er wat herstel zichtbaar. Door de omzetdaling van de reisbranche, van maar liefst 60,4%, blijft het herstel beperkt. Echter is het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening aan het begin van het vierde kwartaal van 2020 toch sterk toegenomen in vergelijking met een kwartaal eerder.

Krappe arbeidsmarkt

Ruim een derde van de ondervraagde zakelijke dienstverleners ervaren het personeelstekort als een obstakel. Vooral in de flexbranche en facilitaire dienstverlening blijft het vinden van personeel een uitdaging. Ruim de helft van de bedrijven ervaart daar personeelstekort als belemmering. In de specialistische dienstverlening, zoals accountancy, consultancy en de juridische dienstverlening, ervaart een kwart van de ondervraagden het personeelstekort als een belemmering. 

Uitdagingen

Niet alleen de personeelskrapte, maar ook de digitalisering speelt de zakelijke dienstverlening parten. Een groot deel van de werkzaamheden bij accountants, notarissen, advocaten en de flexbranche kan worden gedigitaliseerd. Gezien het huidige personeelstekort en de concurrentie is het ook nodig om efficiënter te werken. Een andere uitdaging is de toenemende wet- en regelgeving in voornamelijk de accountancy- en flexbranche. Deze regelgeving is onder andere bedoeld om misstanden te voorkomen en het vertrouwen in deze sectoren te herstellen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de zakelijke dienstverlening in 2020? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur ons een e-mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de zakelijke dienstverlening in 2020? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan