Ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening

10 januari 2020
Artikel

De sector zakelijke dienstverlening groeit minder dan voorheen, maar nog altijd meer dan het bruto binnenlands product. Ook zet de sector nog steeds elk kwartaal meer om dan het jaar daarvoor. Het verschil wordt wel steeds kleiner. Daarnaast zijn er uitdagingen op het gebied van digitalisering, personeelstekort en de strengere wet- en regelgeving. Lees meer over de ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening.

Zakelijke dienstverlening

De zakelijke dienstverlening groeit in 2020 naar verwachting met 2,5%. Dit heeft te maken met een combinatie van een lagere economische groei, minder bedrijfsinvesteringen en krapte op de arbeidsmarkt. De sector heeft relatief weinig last van de Brexit en de handelsoorlog van de VS en China, omdat de meeste zakelijke dienstverleners hoofdzakelijk binnen Nederland werken. Ook heeft de zakelijke dienstverlening geen last van de stikstofproblematiek.

Koppositie voor organisatieadviesbureaus

De flexbranche was jarenlang de groeimotor binnen de zakelijke dienstverlening, maar door een lagere economische groei, het personeelstekort en de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) is er sprake van een krimp in het aantal uitzenduren. Daarentegen groeien de adviserende branches, zoals consultancy, accountancy en juridische dienstverlening. Zij nemen de koppositie van de flexbranche over.

Krappe arbeidsmarkt

Ruim 33% van de ondervraagde zakelijke dienstverleners ervaart het personeelstekort als belemmering. Dit aantal stijgt langzaam. In januari 2019 was dit nog 33,9% en in december 2019 35%. Vooral in de flexbranche en facilitaire dienstverlening blijft het vinden van personeel een uitdaging. Ruim de helft van de bedrijven vindt het personeelstekort een belemmering. Het probleem speelt echter ook bij de specialistische dienstverlening, zoals accountancy, consultancy en de juridische dienstverlening. Hierbij ervaart een kwart personeelstekort als belemmering.

Uitdagingen

Niet alleen de personeelskrapte, maar ook digitalisering speelt de zakelijke dienstverlening parten. Een groot deel van de werkzaamheden bij accountants, notarissen, advocaten en de flexbranche kan worden gedigitaliseerd. Gezien het huidige personeelstekort en de concurrentie is het ook nodig om efficiënter te kunnen werken. Een andere uitdaging is de toenemende wet- en regelgeving in voornamelijk de accountancy- en flexbranche. Dit is mede bedoeld om misstanden te voorkomen en het vertrouwen in de twee sectoren te herstellen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de zakelijke dienstverlening in 2020? Neem dan contact op met ons op!

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan