Ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening

29 juni 2020
Artikel

Voor de sector zakelijke dienstverlening werd een stevige groei verwacht. Echter steeg de omzet in het eerste kwartaal slechts met 2%, de laagste procentuele stijging sinds 2013. De verwachting is dat de coronacrisis deze sector nog hard gaat raken.

Zakelijke dienstverlening

Impact coronacrisis

Aan het begin van 2020 werd verwacht dat de uitzendbranche een stevige groei zou doormaken, maar door de coronacrisis hebben veel bedrijven geen uitzendkrachten meer nodig. Ook de andere deelsectoren hebben te maken met vraaguitval, waardoor de sector een verlies leidt van naar verwachting 4%. Toch kenden veel bedrijven in de zakelijke dienstverlening in het eerste kwartaal van 2020 een omzetgroei, omdat medewerkers vanuit huis doorwerkten. Alleen de reisbranche werd vanaf het begin van de crisis hard getroffen met een verlies van 19%. Het ondernemersvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2020 fors gedaald. Het vertrouwen zakte nog verder dan tijdens de financiële crisis in 2008. Bovendien neemt de werkeloosheid toe en verslechtert de economie.

Krappe arbeidsmarkt

Ruim een derde van de ondervraagde zakelijke dienstverleners ervaren het personeelstekort als belemmering. Vooral in de flexbranche en facilitaire dienstverlening blijft het vinden van personeel een uitdaging. Ruim de helft van de bedrijven ervaart daar personeelstekort als belemmering. In de specialistische dienstverlening, zoals accountancy, consultancy en de juridische dienstverlening, ervaart een kwart van de ondervraagden het personeelstekort als een belemmering. 

Uitdagingen

Niet alleen de personeelskrapte, maar ook de digitalisering speelt de zakelijke dienstverlening parten. Een groot deel van de werkzaamheden bij accountants, notarissen, advocaten en de flexbranche kan worden gedigitaliseerd. Gezien het huidige personeelstekort en de concurrentie is het ook nodig om efficiënter te werken. Een andere uitdaging is de toenemende wet- en regelgeving in voornamelijk de accountancy- en flexbranche. Deze regelgeving is onder andere bedoeld om misstanden te voorkomen en het vertrouwen in deze sectoren te herstellen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de zakelijke dienstverlening in 2020? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur ons een mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de zakelijke dienstverlening in 2020? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan