Ontwikkelingen in de retail- en detailhandel 2020

30 juni 2020
Artikel

In het begin van 2020 waren de vooruitzichten van de retail- en detailhandel stabiel met een verwachte omzetgroei van 3%. De coronacrisis heeft echter grote impact op de sector, zowel in positieve als negatieve zin. 

Retail- en detailhandel

Gevolgen coronacrisis

De detailhandel heeft te maken met grote vraaguitval en omzetverliezen. Verschillende bedrijven moeten hierdoor hun deuren sluiten. Daardoor dreigt een leegstand in winkelgebieden. Toch heeft de detailhandel in maart 2020 3,5% meer omzet gedraaid dan in maart 2019. 

De foodsector realiseerde in april een hogere omzet, terwijl de non-foodsector in april de grootste krimp (van 16%) sinds 2005 leed. Binnen de non-foodsector zijn grote verschillen te zien. Zo noteerden doe-het-zelfwinkels de grootste omzet sinds 2005, terwijl de kleding- en schoenenwinkels de grootste krimp leden sinds 2005. Door de coronacrisis zijn winkels (verplicht) gesloten of blijven klanten weg. De vaste kosten lopen wel door, terwijl er weinig of geen inkomsten binnenkomen. Ook de online winkels kunnen het omzetverlies niet volledig opvangen. Wel steeg de online omzet in maart 2020 met 28,8% t.o.v. maart 2019. Dit is de sterkste groei sinds januari 2014. 

Toekomst retail- en detailhandel

Hoewel de online verkoop toeneemt en de fysieke retail afneemt, is het belangrijk om online en offline te integreren met daarin de klant centraal. Door met uw bedrijf aanwezig te zijn op internet, kunt u met klanten communiceren en sneller op veranderingen in de vraag van de klanten inspelen. Daarnaast worden consumenten bewuster en willen ze maatschappelijk verantwoord consumeren. Consumenten gaan op zoek naar alternatieve manieren door producten met elkaar te delen en tweedehandsproducten aan te schaffen. Ook dit heeft effect op de retail- en detailhandel.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de retail- en detailhandel? Neem dan contact met ons op 013-4647100 via telefoonnummer of stuur ons een mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de retail- en detailhandel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan