Ontwikkelingen in de bouw- en vastgoedsector
Voor 2023 en 2024 wordt er voor de bouwsector een krimp verwacht van respectievelijk 0,3% en 0,7%. De vastgoedwaardes staan sinds de tweede helft van 2022 onder druk en er wordt geen snel herstel verwacht. Verduurzaming blijft de belangrijkste ontwikkeling voor de bouw- en vastgoedsector.

Bouw
De bouwsector groeide in 2022 zo’n 3%. Voor 2023 en 2024 staan er voor de bouw veel uitdagingen voor de deur. Denk hierbij aan stikstof/bouwvrijstelling, hoog blijvende bouwkosten, stevige cao-eisen en trage procedures. Ook beïnvloedt de hoge rentestand de productie. Er wordt voor de bouwsector voor 2023 en 2024 dan ook een krimp verwacht van respectievelijk 0,3 en 0,7%.
De prefab productie van vooral woningen lijkt een kansrijke oplossing te zijn. Aan de andere kant wordt de nieuwsbouw van woningen afgeremd door onder andere het wijzigen van het woningwaarderingsstelsel en de zelfbewoningsplicht.
De vooruitzichten voor de utiliteitsbouw zijn matig. Er zal onvoldoende herstel in nieuwbouw zijn voor kantoren, winkels en hotels. De bouw van bedrijfsruimten lijkt te dalen.
Ook de grond-, water-, en wegenbouw zullen - ondanks voldoende overheidsbudgetten - een productiedaling tonen. Veel projecten leiden onder vertraging of uitstel.
Renovatie en onderhoud blijft voor alle sectoren op peil.
De CO2 uitstoot in de bouw moet omlaag als we woningen willen blijven bouwen én de klimaatdoelen willen halen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van biobased materialen, hergebruik van bouwgrondstoffen en -materialen en prefab bouw.
Vastgoed
In de tweede helft van 2022 verslechterde de situatie op de vastgoedmarkt snel. De inflatie – en dus ook de rente – schoten omhoog, waardoor vastgoedwaardes onder druk kwamen te staan. Er wordt geen snel herstel verwacht; 2023 wordt een uitdagend vastgoedjaar door onder meer de druk op de prijzen, nadelige fiscale regels en onzekerheid over huurinkomsten.
Desondanks blijft vastgoed een goede investering op de lange termijn. Er blijft namelijk een grote behoefte aan kwalitatief goede en duurzame panden. Bovendien is de hoge inflatie positief voor beleggers; deze kan zorgen voor hogere huurinkomsten.
Verduurzaming is voor vastgoed de belangrijkste ontwikkeling. Door de hoge energieprijzen is er een grote roep om energiezuinige gebouwen. Niet alleen de overheid, maar ook banken en gebruikers stellen steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de bouwsector? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur ons een e-mail.