Ontwikkelingen in de bouw- en vastgoedsector

10 maart 2023
Artikel

Voor 2023 en 2024 wordt er voor de bouwsector een krimp verwacht van respectievelijk 0,3% en 0,7%. De vastgoedwaardes staan sinds de tweede helft van 2022 onder druk en er wordt geen snel herstel verwacht. Verduurzaming blijft de belangrijkste ontwikkeling voor de bouw- en vastgoedsector.

Peter van den Hurk
Peter van den Hurk Senior relatiemanager
Bouwkraan bij flatgebouw in aanbouw

Ontwikkelen in de Bouw & Infra sector

De Bouw & Infra sector groeide in 2022 zo’n 3%. Voor 2023 en 2024 zijn er veel uitdagingen. Denk hierbij aan stikstof/bouwvrijstelling, hoog blijvende bouwkosten, stevige cao-eisen en trage procedures. Ook beïnvloedt de hoge rentestand de productie. Er wordt voor de bouwsector voor 2023 en 2024 dan ook een krimp verwacht van respectievelijk 0,3 en 0,7%.

De prefab productie van vooral woningen lijkt een kansrijke oplossing te zijn. Aan de andere kant wordt de nieuwsbouw van woningen afgeremd door onder andere het wijzigen van het woningwaarderingsstelsel en de zelfbewoningsplicht.

De vooruitzichten voor de utiliteitsbouw zijn matig. Er zal onvoldoende herstel in nieuwbouw zijn voor kantoren, winkels en hotels. De bouw van bedrijfsruimten lijkt te dalen.

Ondanks voldoende overheidsbudgetten zullen ook de grond-, water- en wegenbouw  een productiedaling tonen. Veel projecten leiden onder vertraging of uitstel. Renovatie en onderhoud blijft voor alle sectoren op peil.

De CO2 uitstoot in de bouw moet omlaag als we woningen willen blijven bouwen én de klimaatdoelen willen halen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van biobased materialen, hergebruik van bouwgrondstoffen en -materialen en prefab bouw.

Ontwikkelen in de vastgoedsector

In de tweede helft van 2022 verslechterde de situatie op de vastgoedmarkt snel. De inflatie en dus ook de rente schoten omhoog, waardoor vastgoedwaardes onder druk kwamen te staan. Er wordt geen snel herstel verwacht; 2023 wordt een uitdagend vastgoedjaar door onder meer de druk op de prijzen, nadelige fiscale regels en onzekerheid over huurinkomsten.

Desondanks blijft vastgoed een goede investering op de lange termijn. Er blijft namelijk een grote behoefte aan kwalitatief goede en duurzame panden. Bovendien is de hoge inflatie positief voor beleggers; deze kan zorgen voor hogere huurinkomsten.

Verduurzaming is voor vastgoed de belangrijkste ontwikkeling. Door de hoge energieprijzen is er een grote roep om energiezuinige gebouwen. Niet alleen de overheid, maar ook banken en gebruikers stellen steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid.

Meer weten of een keer sparren?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wilt u meer weer weten over de ontwikkelingen in de bouw en vastgoed? Neem contact op met Peter van der Hurk, relatiemanager, via telefoonnummer 024-6485845 of stuur Peter een e-mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de bouwsector? Neem contact met ons op!

E-mail Peter
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu