Onderneming, ondernemer en ondernemen

29 november 2018
Blog

Er verschijnen de laatste tijd veel artikelen over profieltesten en jezelf leren kennen als ondernemer. Ook ik vind dit heel belangrijk! Maar uiteindelijk is een bedrijf runnen een samenspel tussen de onderneming, de ondernemer én het ondernemen.. oftewel het ondernemerschap.

Willem Manders
Geschreven door:
Willem Manders Bedrijfsadviseur
Een ondernemer in gesprek met een adviseur

Past dit bij mijn ondernemerschap?

Hoe pakt een samenwerking met mijn buurman uit? Kan ik een extra melkrobot aanschaffen? Is het verstandig om mijn jongvee in te wisselen voor melkkoeien? Of iets financieel haalbaar is, kunnen we met een Excel-model vaak zo berekenen. Wat echter belangrijker is, is of bepaalde investeringen en stappen wel bij u als ondernemer en bij uw manier van ondernemen passen. Door de focus te verleggen van de financiële zaken naar de ondernemer en zijn ondernemerschap kan de uitkomst van een adviesgesprek heel anders uitpakken dan vooraf verwacht. Mijn mening is dat je pas na een rondgang door en over het bedrijf echt kunt beoordelen of plannen uitvoerbaar zijn. Dit maakt het advies compleet.

Praktijkvoorbeelden

Laatst was ik bij een ondernemer die qua financiën en persoonlijkheid de stap naar automatisch melken kon maken. Echter bleek na een positief-kritische rondgang over het bedrijf en flink wat sparren de benodigde werkwijze en stalindeling simpelweg niet pasten bij de manier van ondernemen van de familie. Op dat moment een tegenvaller, maar na wat bedenktijd realiseerde de familie dat het beter was zo en zijn we verder gegaan met een alternatief plan.

Hetzelfde gold voor een kalverhouder. Hij wilde een start-kalverstal bijplaatsen. Echter was hij bang dat hij dit arbeidstechnisch niet rond kon krijgen. Door samen kritisch te kijken naar zijn huidige bedrijfsvoering en de benodigde personen erbij te betrekken, zijn we tot de conclusie gekomen dat hij door enkele zaken aan te passen een goede stap kon zetten. De ondernemer kreeg daardoor weer vertrouwen in zijn eigen plan en inmiddels plukt hij daar de vruchten van.

Mensen uit de praktijk

In mijn werk als adviseur rundveehouderij helpt het mij dat ik daarnaast ook nog een melkveebedrijf run met mijn ouders. Door deze praktijkervaring kan ik goed in de huid van de klant kruipen en meedenken over het ondernemerschap. Ik merk dat het de zakelijke relatie een enorme boost geeft als je dezelfde taal spreekt!

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Willem
Willem Manders
Bedrijfsadviseur
Bel
0492-579812
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan