Ondernemer kinderopvang? Vier vragen voor inzicht in uw financiële situatie

16 mei 2023
Artikel

Een financiële planning draait om het in kaart brengen van uw financiële situatie en het plannen van uw financiële toekomst. Zo kunt u gefundeerde keuzes maken. Bijvoorbeeld over de opbouw van oudedagsvoorzieningen of het moment waarop u wilt stoppen als ondernemer. Een financieel plan geeft u inzicht in uw toekomstige inkomens- en vermogenspositie. Vier vragen die u helpen bij eventuele verkooponderhandelingen én zorgen voor financiële rust.

Portretfoto van Frank Kuijpers
Neem contact op met:
Frank Kuijpers Financieel planner
financiële situatie bij ondernemen in de kinderopvang

1. Wat zijn uw wensen en doelen?

Het belangrijkste onderdeel van een goed financieel plan is het bespreken van uw wensen en doelen. Hoe wilt u uw leven leiden nu en na het ondernemerschap? En wat heeft u nodig om het leven financieel te leven zoals u dat graag wil?

2. Wat is er al geregeld?

Uw werknemers bouwen pensioen op bij het pensioenfonds PFZW. Voor u als ondernemer in de kinderopvang is dat anders. Op welke wijze heeft u vermogen opgebouwd of kunt u vermogen gaan opbouwen? In een financieel plan brengen we in kaart wat er aan vermogen en aan oudedagsvoorzieningen is opgebouwd. Op basis van hetgeen al geregeld is, wordt samen met uw financiële planner ingevuld wat er nog geregeld kan of moet worden om uw wensen te realiseren. Vaak kunnen de (opgebouwde) oudedagsvoorzieningen daarbij fiscaal geoptimaliseerd worden.

3. Is er voldoende geregeld bij arbeidsongeschiktheid?

Door het fysieke werk kan juist de premie in de kinderopvang erg hoog zijn. Arbeidsongeschiktheid kan u zomaar overkomen. Met een financieel plan wordt duidelijk wat in uw situatie het financiële risico van arbeidsongeschiktheid is. Een financieel planner beoordeelt met u of u voldoende verzekerd bent, of het risico misschien wel zelf kunt dragen.

4. Wat is de onderneming waard?

De waarde van uw kinderopvang bestaat uit uw (pedagogisch) medewerkers, uw klanten en wellicht het eigen pand. Maar wat is de waarde van uw bedrijf in euro’s? Zeker een ondernemer die voorsorteert op een toekomst zonder onderneming stelt zich die vraag wel eens. Een goede waardebepaling van uw bedrijf wordt uitgevoerd door een waardespecialist, volgens gerenommeerde methodes en formules. Deze rekenmodules geven een duidelijk beeld van de waardering van uw onderneming. Uw financiële planner berekent op basis van de bedrijfswaardering de haalbaarheid van uw wensen alvast door. De te verwachten belastingheffing wordt berekend én natuurlijk ook de inflatie. Standaard wordt gewerkt met verschillende scenario’s. Hiermee wordt bijvoorbeeld de minimale verkoopsom bepaald die nodig is om financieel onbezorgd te leven.

Meer weten?

Voorkom vervelende verrassingen en laat u goed adviseren. Wilt u weten of uw wensen en doelen financieel haalbaar zijn en wilt u een eerlijk en onafhankelijk advies? Neem dan contact op met Frank Kuijpers, financieel planner, via telefoonnummer 0413-336505 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over uw financiële planning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan