Ondernemen in tijden van twijfel

17 mei 2023
Artikel

Met welke twijfels worstelt u vandaag de dag als ondernemer in de agribusiness? Wilt u investeren in bedrijfsmiddelen en/of uw personeel? Maakt u zich zorgen over de bedrijfsopvolging of nieuwe economie? De adviseurs van ABAB helpen u graag bij deze vraagstukken.

Portretfoto van Rob de Kroon
Neem contact op met:
Rob de Kroon Senior relatiemanager
Ondernemen in tijden van twijfel

Investeringen

Staat u voor een belangrijke investeringsbeslissing en vraagt u zich af of u deze investering in deze tijden wel moet doen? Door de winst die in aanmerking komt voor de winstbelasting op een slimme manier te verlagen, kunt u uw eindresultaat en bedrijf positief beïnvloeden. Een van de mogelijkheden om te zorgen voor aftrekposten, is het investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u bijvoorbeeld behoorlijke voordelen behalen. Zo zijn er wellicht nog andere subsidieregelingen waarvoor uw mogelijke investeringen in aanmerking komen.

Personeel

Functioneren uw medewerkers op dit moment prima, maar vraagt u zich af of zij de stap kunnen maken naar een mogelijk nieuwe richting van uw bedrijf en de nieuwe klanten die daarbij horen? Bent u de juiste persoon om uw medewerkers in deze transitie te begeleiden of kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken? En hoe kunt u in deze tijden van onzekerheid de juiste mensen aan u blijven binden en toch tijdig anticiperen op mogelijke toekomstige financiële risico’s? Als u wilt investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers en dus in uw onderneming, dan mag u de subsidie Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het mkb (SLIM) niet missen. Met de SLIM-subsidie wil het kabinet werkgevers stimuleren om te investeren in de ontwikkeling van hun personeel.

Bedrijfsopvolging

Heeft u bedrijfsopvolgers en zo ja, staan zij ervoor open om u op te volgen? Bij een bedrijfsovername binnen de familie staan de continuïteit van de onderneming en een gelijke verdeling tussen de toekomstige erfgenamen voorop. Door de verschillende belangen en de fiscale, financiële, organisatorische én emotionele aspecten waarmee u rekening moet houden, is een bedrijfsovername een complex proces. Het is dan ook essentieel dat u zo vroeg mogelijk begint met de voorbereiding. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Nieuwe economie

Hoort u ook geregeld geluiden over de ‘nieuwe economie’? Daarmee wordt een economie bedoeld die het welzijn van de mens en het behoud van de natuur centraal stelt. Dit vraagt om een andere manier van denken en ondernemen. Hoe gaat u daarin mee en wat gaat er veranderen voor u en uw klanten?

Meer weten?

Wilt u graag eens vrijblijvend sparren over deze of andere vragen met een specialist die de agribusiness sector en uw klanten goed kent? Neem contact op met Rob de Kroon, senior relatiemanager, via telefoonnummer 040-2942654 of stuur Rob een e-mail. Hij helpt u graag in uw zoektocht naar de juiste beslissingen, ook in deze onzekere tijden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu