Onbeperkte navorderingstermijn erfbelasting geldt niet altijd

19 januari 2017
Artikel

Sinds 1 januari 2012 geldt voor de erfbelasting in plaats van twaalf jaar een onbeperkte navorderingstermijn voor buitenlands vermogen. Dit betekent dat buitenlands vermogen dat niet, onjuist of onvolledig is aangegeven in de aangifte erfbelasting onbeperkt kan worden nagevorderd. Maar geldt dit ook voor situaties waarin de aangifte successierecht al heel lang geleden is ingediend en waarvan de aanslag en nalatenschap al lang zijn afgewikkeld? Na uitspraak van de rechtbank is het antwoord nee.

Portretfoto van René Scharro
René Scharroo Senior belastingadviseur
Kalender van navorderingstermijn

De mogelijke terugwerkende kracht kwam aan de orde in een rechtszaak bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. De rechter deed  in deze zaak de uitspraak dat de onbeperkte navorderingstermijn alleen geldt als er op 1 januari 2012 nog een navorderingsbevoegdheid bestond. Dus: dat de voorheen geldende termijn van twaalf jaar toen nog niet was verlopen. Was dit wel het geval? Dan is navordering niet mogelijk. De vraag blijft wel hoe de Hoge Raad hierover gaat oordelen.

Legt de inspecteur u een navorderingsaanslag erfbelasting op voor het krijgen van nalatenschap van vele jaren terug, dan adviseren wij u hiertegen bezwaar te maken.

Wilt u meer weten over de navorderingsaanslag erfbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan