Omschakelen of stoppen: waar moet ik rekening mee houden?

17 mei 2022
Blog

U heeft het bedrijf van uw ouders overgenomen. Inmiddels beginnen de resultaten tegen te vallen. Met enige regelmaat kiezen ondernemers dan voor omschakelen of stoppen. Met welke zaken moet u dan rekening houden?

Portretfoto van Bas Korsten
Neem contact op met:
Bas Korsten Bedrijfsadviseur
Koeien in de stal

Inkomen

Er wordt niet genoeg rendement gemaakt, dus u stopt met melkvee en gaat verder met het opfokken van jongvee. Een gedeelte van de fosfaatrechten wordt verkocht. Het is dan goed om stil te staan bij de volgende vragen. Is er na omschakeling voldoende inkomen om te kunnen voorzien in alle uitgaven? Hoeveel financiële ruimte ontstaat er nadat de fosfaatrechten zijn verkocht?

Netto opbrengsten

Met de opbrengsten van de fosfaatrechten ontstaat er financiële ruimte die gebruikt kan worden als aanvulling op het inkomen of voor de aflossing van schulden. Kunt u deze opbrengsten in zijn geheel hiervoor gebruiken? Als eerste moet u rekening houden met een afroming van de rechten door RVO bij overdracht naar derden. Ook de Belastingdienst belast de opbrengsten voor de inkomstenbelasting. Van belang is om te weten wat u uiteindelijk netto overhoudt.

Bedrijfsoverdracht

Zijn er in het verleden afspraken gemaakt die nog van toepassing zijn wanneer een (gedeelte) van het bedrijf wordt verkocht? Geldt er in verband met de overname van het bedrijf nog een verrekenbeding waardoor een gedeelte van de opbrengstprijzen doorbetaald moet worden aan ouders of broers en zussen? Wordt er daarnaast na omschakeling of stoppen nog voldaan aan de eisen die gesteld worden door de Belastingdienst? Bij de bedrijfsoverdracht wordt vaak gebruik gemaakt van diverse vrijstellingen waardoor op dat moment geen belasting verschuldigd is. Vervallen deze of meerdere vrijstellingen bij omschakeling, omdat niet meer voldaan wordt aan de gestelde eisen?

Meer weten?

Dit zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u besluit te stoppen of om te schakelen. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met Bas Korsten via telefoonnummer 06-22930680 of stuur Bas een mail.

Wilt u advies bij het omschakelen of stoppen van uw bedrijf? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bas
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu