‘Nu is alles goed geregeld en dat geeft rust’

Referentie

De bloemenhandel werd hard geraakt door de coronacrisis. Van de ene op de andere dag ging de veiling op slot en moesten telers hun oogst vernietigen. Financieel een enorme klap voor deze bedrijven. Jan Ekelmans van chrysantenkwekerij Sensation schakelde ABAB in voor advies bij het aanvragen van krediet en overheidssteun en stapte ook over van bank. Inmiddels draait zijn bedrijf weer als vanouds en is alles goed geregeld. “Ik kan weer met plezier mijn werk doen.”

In gesprek met:
Jan Ekelmans, chrysantenkwekerij Sensation
Jan Ekelmans van chrysantenkwekerij Sensation

Ekelmans startte in 1989 samen met zijn vader en broer de chrysantenkwekerij in Tuil. Inmiddels werken er twaalf mensen en voorziet het bedrijf het hele jaar door Nederland en enkele Oost-Europese landen van chrysanten. Tot het coronavirus opdook in Nederland. De afzet van Kwekerij Sensation ging in één klap van 50.000 bloemen per dag naar 0. Ekelmans:  "LTO kwam heel snel met formulieren die we konden gebruiken om bij de bank mee aan te kloppen. Alleen accepteerde de bank mijn berekening niet. Ik moest er een externe partij bij betrekken.”

Veel meer mogelijkheden

Ekelmans kende relatiemanager Mike Aldewereld van ABAB al jaren en vroeg hem of hij iets kon betekenen. Mike bracht hem in contact met bedrijfsadviseur René Boots. “Mike belt mij regelmatig om bij te praten hoe het met mijn bedrijf gaat. Daarom dacht ik nu meteen aan hem. Samen met René maakten we de berekening opnieuw.” Ze besloten de situatie ook door een andere bank te laten beoordelen. Daar bleken er veel meer mogelijkheden te zijn en dus stapte Ekelmans, onder begeleiding van René, over van bank.

Geen zorgen

Hierbij werd ook gekeken naar de rechtsvorm van het bedrijf. Voorheen waren de eigenaren ook met hun privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de kwekerij. Ekelmans: “De nieuwe bank heeft een duidelijke scheiding aangebracht in de aansprakelijkheid tussen het bedrijf en privé. Voor ons is dit nu beter geregeld en dit geeft rust. Als er nog een keer zoiets gebeurt, hoeven we ons daar in elk geval geen zorgen meer om te maken. Ook Mike en René waren aangenaam verrast door de houding van de bank. Zij hebben de overstap mee begeleid en alle stukken gecontroleerd.” ABAB verzorgde voor de kwekerij ook alle aanvragen voor TVL, Tegemoetkoming Vaste Lasten.  Ekelmans is tevreden over de gang van zaken. “René en Mike zijn heel vriendelijk en prettig om mee te werken. Ze hebben zich volledig voor ons ingezet.”

Vertrouwen

Op dit moment gaat het heel goed met het bedrijf. De bloemenprijzen zijn hoog en de verkoop draait  weer als vanouds. De ondernemers hebben zelfs geïnvesteerd in twee warmtekrachtkoppelingen (WKK) en een airmix ventilatiesysteem, een duurzame energieoplossing voor de kassen. Ekelmans: “Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Voor de tuinbouwsector zijn de vooruitzichten goed. Al zijn we sinds de financiële crisis steeds meer afhankelijk van externe factoren. Ik doe mijn werk met veel plezier en wil graag een prachtig product afleveren. Het zou jammer zijn als dat door externe factoren niet meer kan.”

Meer weten?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met René Boots, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 077-3217734 of stuur René een e-mail.

Wilt u weten wat jij voor u kunnen betekenen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Boots
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
077-3217734
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan