Nog in 2022 investeren of niet?

16 november 2022
Artikel

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om nog in 2022 te investeren en dit niet uit te stellen tot 2023. Wij zetten de mogelijkheden om dit jaar nog fiscaal voordeel te behalen voor u op een rij.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen senior belastingadviseur
Fiscaal voordeel

Benut de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

U kunt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen als u tussen € 2.400 en € 332.994 investeert in bedrijfsmiddelen. Heeft u in 2022 al zo veel investeringen gedaan dat u het maximumbedrag van € 332.994 nadert of daar al overheen bent? Dan kan het voordeliger zijn om een investering uit te stellen tot volgend jaar, als u in 2023 minder investeringen verwacht. Omdat het percentage van de KIA daalt naarmate u meer investeert, kan het voordelig uitpakken om investeringen uit te stellen tot 2023 als u in 2022 al meer dan € 110.998 heeft geïnvesteerd.

Let op de desinvesteringsbijtelling

Gaat u een bedrijfsmiddel verkopen of inruilen? Schafte u dit bedrijfsmiddel minder dan vijf jaar geleden aan en paste u daarop investeringsaftrek toe? Dan moet u mogelijk een deel daarvan terugbetalen. Door de verkoop van dit bedrijfsmiddel uit te stellen tot na 1 januari 2023, kunt u mogelijk de desinvesteringsbijtelling beperken of zelfs vermijden.

Herinvesteringsreserve

Heeft uw onderneming een herinvesteringsreserve? Zorg ervoor dat deze niet vrijvalt aan het einde van 2022 en voorkom afrekening. Is de reserve gevormd in 2019, dan kunt u vrijval voorkomen door nog in 2022 een vervangende investering te doen. In sommige, bijzondere gevallen kunt u een termijnverlenging krijgen om vrijval te voorkomen. Ga dan wel zo snel mogelijk in overleg met de Belastingdienst. Let op dat u steeds moet kunnen onderbouwen dat u daadwerkelijk van plan bent om (een) vervangende investering(en) te doen. Kunt u dit niet, dan zal de herinvesteringsreserve moeten vrijvallen in de winst met extra belastingheffing tot gevolg.

Willekeurige afschrijving aangewezen bedrijfsmiddelen

Het kabinet biedt ondernemers de mogelijkheid om in 2023 tot 50% van de investering(en) in aangewezen bedrijfsmiddelen willekeurig af te schrijven. Het overige deel van het investeringsbedrag moet wel op de normale (lineaire) manier afgeschreven worden. De willekeurig afschrijving is een regeling die geldt voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting.

Door in 2023 tot maximaal 50% van het investeringsbedrag versneld af te schrijven, kunt u een liquiditeitsvoordeel behalen. Het is nog niet duidelijk welke bedrijfsmiddelen aangewezen zullen worden voor deze regeling. Het kan verstandig zijn om geplande investeringen uit te stellen tot 2023. Neem contact op met een van onze belastingadviseurs om de mogelijkheden van deze regeling voor u te bekijken.

Meer weten?

Wilt u meer weten of het behalen van fiscaal voordeel in 2022? Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips. 

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel in 2022? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan