Nog in 2021 investeren of juist niet?

29 oktober 2021
Artikel

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om nog in 2021 te investeren en dit niet uit te stellen tot 2022. Wij zetten de mogelijkheden om dit jaar nog fiscaal voordeel te behalen voor u op een rij.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Belastingadviseur
Fiscaal voordeel

Benut de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

U kunt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen als u tussen € 2.400 en € 328.721 investeert in bedrijfsmiddelen. Heeft u in 2021 al zo veel investeringen gedaan dat u het maximumbedrag van € 328.721 nadert of daar al overheen bent? Dan kan het voordeliger zijn om een investering uit te stellen tot volgend jaar, als u in 2022 minder investeringen verwacht. Omdat het percentage van de KIA daalt naarmate u meer investeert, kan het voordeliger uitpakken om investeringen uit te stellen tot 2022 als u in 2021 al meer dan € 109.574 heeft geïnvesteerd.

Let op de desinvesteringsbijtelling

Gaat u een bedrijfsmiddel verkopen of inruilen? En schafte u dit bedrijfsmiddel minder dan vijf jaar geleden aan en paste u daarop investeringsaftrek toe? Dan moet u mogelijk een deel van die genoten investeringsaftrek terugbetalen. Door de verkoop van dit bedrijfsmiddel uit te stellen tot na 1 januari 2022, kunt u mogelijk de desinvesteringsbijtelling beperken of zelfs vermijden.

Herinvesteringsreserve

Heeft uw onderneming een herinvesteringsreserve? Zorg ervoor dat deze niet vrijvalt aan het einde van 2021 en voorkom afrekening. Is de reserve gevormd in 2018, dan kunt u vrijval voorkomen door nog in 2021 een vervangende investering te doen. In sommige, bijzondere gevallen kunt u een termijnverlenging krijgen om vrijval te voorkomen. Treed dan wel zo snel mogelijk in overleg met de Belastingdienst. Let op dat u steeds moet kunnen onderbouwen dat u daadwerkelijk van plan bent om (een) vervangende investering(en) te doen. Kunt u dit niet, dan zal de herinvesteringsreserve moeten vrijvallen.

Milieu-investeringsaftrek

De steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek (MIA)worden vanaf 2022 verhoogd. Op dit moment bedragen de drie steunpercentages 13,5%, 27% en 36%. Het kabinet verhoogt deze percentages per 1 januari 2022 naar respectievelijk 27%, 36% en 45%. Zo wil het kabinet innovatieve en milieuvriendelijke investeringen stimuleren. Omdat het percentage van de Milieu-investeringsaftrek hoger wordt, kan het voordeliger uitpakken om investeringen uit te stellen tot 2022.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel in 2021? Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips. 

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel in 2021? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan