Nog in 2020 investeren of juist niet?

30 oktober 2020
Artikel

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om nog in 2020 te investeren en dit niet uit te stellen tot 2021. Wij zetten de mogelijkheden om dit jaar nog fiscaal voordeel te behalen voor u op een rij.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Fiscaal voordeel

Benut de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

U kunt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen wanneer u tussen € 2.400 en € 323.544 investeert in bedrijfsmiddelen. Heeft u in 2020 al zoveel investeringen gedaan dat u het maximumbedrag van € 323.544 nadert of daar al overheen bent? Dan kan het voordeliger zijn om een investering uit te stellen tot volgend jaar, als u in 2021 minder investeringen verwacht. Omdat het percentage van de KIA lager wordt naarmate u meer investeert, kan het ook voordeliger uitpakken om investeringen uit te stellen tot 2021 als u in 2020 al meer dan € 107.848 heeft geïnvesteerd.

Let op desinvesteringsbijtelling

Gaat u een bedrijfsmiddel verkopen of inruilen? En heeft u dit bedrijfsmiddel minder dan vijf jaar geleden aangeschaft en heeft u daarop investeringsaftrek toegepast? Dan moet u mogelijk een deel van die genoten investeringsaftrek terugbetalen. Door de verkoop van dit bedrijfsmiddel uit te stellen, kunt u mogelijk de desinvesteringsbijtelling beperken of zelfs vermijden.

Herinvesteringsreserve

Heeft uw onderneming een herinvesteringsreserve? Zorg ervoor dat deze niet vrijvalt aan het einde van 2020, om afrekening te voorkomen. Is de reserve gevormd in 2017, dan kunt u vrijval voorkomen door nog in 2020 een vervangende investering te doen. In sommige, bijzondere gevallen kunt u een termijnverlenging krijgen om vrijval te voorkomen. Treed dan wel zo snel mogelijk in overleg met de Belastingdienst. Let op dat u steeds moet kunnen onderbouwen dat u daadwerkelijk van plan bent om (een) vervangende investering(en) te doen. Kunt u dit niet, dan zal de herinvesteringsreserve moeten vrijvallen!

Meer weten?

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een e-mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips. 

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel in 2020? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan