Nog in 2019 investeren of juist niet?

4 november 2019
Artikel

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om nog in 2019 te investeren en dit niet uit te stellen naar 2020. We zetten de mogelijkheden om dit jaar nog fiscaal voordeel te behalen, voor u op een rij.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Fiscaal voordeel

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Benut de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). U kunt de KIA toepassen als u investeert in bedrijfsmiddelen voor een bedrag tussen € 2.300 en € 318.449. Heeft u in 2019 al zoveel geïnvesteerd dat u het maximumbedrag van € 318.449 nadert, of daar al overheen bent? Dan kan het voordeliger zijn om een investering uit te stellen, als u volgend jaar minder investeringen verwacht. Het percentage van de KIA wordt lager naarmate u meer investeert. Daarom kan het voordeliger uitpakken om investeringen uit te stellen tot in 2020, ook als u in 2019 al meer dan € 106.150 heeft geïnvesteerd.

Desinvesteringsbijtelling

Let op de desinvesteringsbijtelling. Gaat u een bedrijfsmiddel verkopen of inruilen? Als u dit bedrijfsmiddel minder dan 5 jaar geleden heeft aangeschaft, en u heeft daarvoor de investeringsaftrek toegepast, dan moet u in sommige gevallen een deel van die aftrek terugbetalen. Door verkoop van dit bedrijfsmiddel uit te stellen, kan mogelijk de desinvesteringsbijtelling vermeden of beperkt worden.

Herinvesteringsreserve

Heeft uw onderneming een herinvesteringsreserve? Zorg ervoor dat deze niet vrijvalt per jaareinde 2019, om afrekening te voorkomen. Is de reserve gevormd in 2016, dan kunt u vrijval voorkomen door nog in 2019 een vervangende investering te doen. In bijzondere gevallen kunt u een termijnverlenging krijgen om vrijval te voorkomen. Treed dan wel zo snel mogelijk in overleg met de Belastingdienst. Let op dat u steeds moet kunnen onderbouwen dat u daadwerkelijk van plan bent om (een) vervangende investering(en) te doen. Kunt u dit niet, dan zal de herinvesteringsreserve moeten vrijvallen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het nog behalen van fiscaal voordeel in 2019? Neem dan contact op met Robert Gall via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail.

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel in 2019? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan