Nieuwe verpakkingswet Duitsland

17 december 2018
Artikel

Per 1 januari 2019 is in Duitsland een nieuwe verpakkingswet (VerpackG) van kracht. Als u naar Duitsland exporteert, krijgt u te maken met een registratie- en meldingsplicht in het kader van recyclebaar plastic afval. Deze wet komt ter vervanging van de vorige verpakkingsverordening (VerpackV). Weet u al wat deze nieuwe wetgeving voor u precies betekent?

Portretfoto van Mike Aldewereld
Geschreven door:
Mike Aldewereld Relatiemanager tuinbouw
Duurzaamheid

Verkoopverpakking

In de tuinbouw vallen onder verkoopverpakking (Business to Consumer verpakkingen) voornamelijk: potten, stickers, etiketten en plastic hoezen of inpakfolie. Deze verpakkingsmaterialen worden via de consument aangeboden voor recycling.
Potten die bedoeld zijn om planten gedurende hun levensduur in te behouden zoals de meeste kamer- hang- en kuipplanten, hoeven niet geregistreerd te worden. Die potten worden niet gezien als verkoopverpakking. Maar dat geldt wél voor de meeste perkgoed- en balkonplanten en vaste planten. Ook de verpakkingen die snijbloemaanvoerders gebruiken (zoals folie en hoezen) die uiteindelijk bij de consument terechtkomen, moeten worden geregistreerd.

Eerste distributeur

Indien u de producten als juridische eigenaar over de grens brengt, wordt u gezien als zogenaamde eerste distributeur. U ben dan , net als in de vorige verordening, verplicht om een licentieovereenkomst te sluiten met een recyclebedrijf voor de hoeveelheid verkoopverpakkingen die u op de markt brengt. Dit geldt ook voor productiebedrijven die hun producten via Veiling Rhein-Maas aanbieden. Hier vindt u een lijst met erkende recyclebedrijven: http://www.verpackungslizenzierung.de/dienstleister-duale-systeme.html.

Inschrijven in het register

Een nieuwe verplichting die de wet met zich meebrengt, is dat u zich als eerste distributeur in moet schrijven in het centrale register. Meer informatie over de nieuwe verpakkingswet en de mogelijkheid om u te registreren, vindt u hier: https://www.verpackungsregister.org.

Een ontbrekende registratie kan tot hoge boetes leiden!

Transportverpakking

Een uitzondering is gemaakt voor transportverpakkingen (B2B), zoals plantentrays. Deze vallen niet onder deze wetgeving. Indien u bij Veiling Rhein-Maas levert, kunt u de transportverpakking als veilingklant inleveren.

Video bekijken
{ }}

Video over het verpakkingsregister

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contant met ons op.

E-mail Mike
Portretfoto van Mike Aldewereld
Relatiemanager tuinbouw
Bel
06-51084024