Nieuwe minimumloonregels per 1 juli 2017

14 april 2017
Wet- en regelgeving

Per 1 juli 2017 gelden nieuwe regels voor het minimumloon: de leeftijd voor het volwassenminimumloon gaat stapsgewijs omlaag en het minimumloon voor jongeren stapsgewijs omhoog. Concreet betekent dit dat de loonkosten voor bijvoorbeeld werknemers van 21 jaar met een minimumloon ineens stijgen met 15%.

 

Portretfoto van Bart Leusink
Geschreven door:
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
stapel munten

De leeftijd waarop iemand recht heeft op het wettelijk volwassenminimumloon daalt in twee stappen. Per 1 juli 2017 gaat de leeftijd omlaag van 23 jaar naar 22 jaar. Tegelijkertijd stijgt het minimumjeugdloon voor jongeren van 18 tot en met 21 jaar in stappen. Werknemers van 18 tot en met 22 jaar ontvangen per 1 juli aanstaande een hoger wettelijk minimumloon. 

Stukloon

Per 1 juli 2017 gelden er ook nieuwe regels voor het betalen van stukloon. Bepalend wordt de werkelijke tijd die een werknemer besteedt aan de uitvoering van de verrichte arbeid. Betalen op basis van stukloon blijft mogelijk, maar werkgevers moeten wel minimaal het wettelijk minimumloon per daadwerkelijk gewerkt uur betalen. In sommige gevallen gelden uitzonderingen.

Meerwerk

Ook de regels voor het betalen van meerwerk veranderen per 1 juli 2017. Werkt uw werknemer langer dan zijn normale arbeidsduur, dan wordt het minimumloon evenredig verhoogd. Het maximum aantal uren ligt op 40 per week. Verdient uw werknemer het wettelijk minimumloon en geldt in uw bedrijf een 36- of 38-urige werkweek, dan stijgen de kosten voor overwerk van deze werknemer per 1 juli waarschijnlijk. Onder voorwaarden blijft het mogelijk om meerwerk te compenseren door betaalde vrije tijd. Deze mogelijkheid moet dan wel zijn opgenomen in de cao.

 

Wilt u meer weten over de regels op het gebied van minimumloon? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan