Nieuw regeerakkoord: de gevolgen voor de arbeidsmarkt

11 oktober 2017
Artikel

Op dinsdag 10 oktober hebben de VVD, CDA, Christenunie en D66 het regeerakkoord overhandigd aan de Tweede Kamer. In het akkoord worden een aantal maatregelen genoemd die gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. De belangrijkste maatregelen zetten wij voor u op een rijtje.

Portretfoto van Geert Rouwet
Geschreven door:
Geert Rouwet Jurist arbeidsrecht
Man en vrouw in gesprek over de gevolgen van het regeerakkoord voor de arbeidsmarkt
  • De keten van tijdelijke arbeidsovereenkomsten wordt aangepast. In het vervolg kunnen werkgevers aan werknemers gedurende drie in plaats van twee jaar een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden. Wel blijft de onderbrekingsperiode van zes maanden en een dag voordat de ketenregeling weer opnieuw begint, in stand.
  • De proeftijdmogelijkheden worden uitgebreid. Wanneer de werkgever de werknemer direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbiedt, kan hij een proeftijd van maximaal vijf maanden overeenkomen. De proeftijd voor een meerjarig contract voor bepaalde tijd (twee jaar of langer) wordt verruimd van twee naar drie maanden.
  • In de toekomst heeft de werknemer vanaf de eerste dag van zijn dienstverband recht op een transitievergoeding. Onder de huidige regelgeving kan de werknemer pas aanspraak maken op deze vergoeding wanneer de arbeidsovereenkomst ten minste twee jaar heeft geduurd.
  • Het ontslagrecht wordt versoepeld. In de toekomst kan de rechter eenvoudiger een arbeidsovereenkomst ontbinden dan op dit moment het geval is. Daar staat tegenover dat de rechter de mogelijkheid krijgt een extra vergoeding toe te kennen tot maximaal 50% van de transitievergoeding.
  • Voor kleine werkgevers ( tot maximaal 25 werknemers) wordt de loondoorbetalingsperiode bij ziekte en re-integratieverplichting verkort van twee naar één jaar. Vanaf dat moment neemt het UWV deze verplichtingen over.
  • Payrolling blijft mogelijk. Wel wordt het verlichte ontslagregime voor de uitzendovereenkomst buiten toepassing verklaard. Daarnaast moeten werknemers op basis van payrolling qua arbeidsvoorwaarden gelijk behandeld worden met werknemers die werkzaam zijn bij de inlener.
  • De mogelijkheden om als werkgever scholingskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding, worden verruimd.

Deze maatregelen worden uitgewerkt in wetsvoorstellen. Uiteraard houden wij u van deze ontwikkelingen op de hoogte!

Wilt u meer weten over de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor de arbeidsmarkt? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan