Nieuw Besluit deelnemingsvrijstelling biedt geen oplossing voor problemen met liquidatieverliesregeling

16 juni 2017
Wet- en regelgeving

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft het beleidsbesluit over de toepassing van de deelnemingsvrijstelling recentelijk herzien en geactualiseerd. Het geactualiseerde besluit biedt belangrijke goedkeuringen voor de praktijk, maar biedt geen oplossing voor problemen met de liquidatieverliesregeling.

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Geschreven door:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
Bedrijfspand

De praktijk vindt al jaren dat de liquidatieverliesregeling aan vernieuwing toe is. Een belastingplichtige kan op grond van de huidige regeling slechts aanspraak maken op aftrek van een liquidatieverlies als u niet alleen de noodlijdende activiteiten, maar ook de levensvatbare activiteiten van de dochtervennootschap staakt of verkoopt buiten de groep. Er staat een fiscale aftrekpost op de liquidatie van een dochtervennootschap, terwijl er geen fiscale aftrekpost is bij een doorstart. Vanuit de praktijk en de wetenschap is er herhaaldelijk op aangedrongen om de regeling op dit onderdeel aan te passen.

Oplossing

Een passende oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn het zonder liquidatie van de deelneming toelaten (onder voorwaarden) van verliesneming of een pro rata-benadering, waardoor niet het gehele liquidatieverlies vervalt als een levensvatbaar deel van de dochtermaatschappij wordt voortgezet.

 

Wilt u meer weten over de deelnemingsvrijstelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark Broekhuizen
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942626
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan