Nep-telefoontjes uit naam van de belastingdienst

8 november 2017
Artikel

Criminelen doen zich voor als een medewerker van de Belastingdienst. Zij proberen u op die manier geld afhandig te maken. Wees alert en maak nooit bedragen over zonder uw adviseur te raadplegen.

Geld

Telefonische fraude – spooktelefoontjes van de Belastingdienst

Iemand doet zich voor als medewerker van de Belastingdienst met de mededeling dat er openstaande belastingschulden zijn. Hij geeft aan dat deze direct betaald moeten worden en dreigt ook met beslaglegging van de rekening. De gedupeerde voelt zich onder druk gezet en maakt per direct het openstaande bedrag over.

We hebben meerdere berichten ontvangen van klanten die te maken kregen met deze manier van oplichting. Ook andere zogenaamde bedrijven kunnen contact met u opnemen en dit soort verzoeken aan u doen.

Alertheid op spookfacturen

Steeds vaker zijn er zogenaamde spookfacturen in omloop. Dit zijn facturen die ondernemers toegestuurd krijgen door misleidende bedrijven. Uiteraard kan dit ook gebeuren met particulieren. Nepfacturen of betalingsherinneringen zien er behoorlijk echt uit. Het is mogelijk dat de originele factuur is onderschept en vervangen door een vrij exacte kopie. Pas bij vergelijking blijkt dat het rekeningnummer afwijkt. Helaas is het bijna onmogelijk om geld dat foutief is overgeboekt naar een bestaand rekeningnummer terug te krijgen.

IBAN-Naam Check

Onlangs voerde de Rabobank de IBAN-naam Check in. Deze check controleert bij online overboekingen naar Nederlandse rekeningen automatisch de ingetoetste naam van de ontvangen. Andere banken nemen dit systeem binnenkort over.

Wees altijd alert op het geven van informatie. Geef nooit uw rekeningnummer, signeercodes, pincodes of andere zaken die vertrouwelijk zijn.

De Fraudehelpdesk

Deze helpdesk is er voor particulieren en ondernemers. Op de website staan ook tal van voorbeelden van valse e-mails die in omloop zijn. Ook kan een organisatie die zich gedupeerd voelt op het gebied van advertentiecontracten, vermeldingen op websites, vermeldingen in internetgidsen en spookfacturen dit melden bij de Fraudehelpdesk.