Neem de tijd voor een agrarische bedrijfsoverdracht

4 mei 2022
Blog

Een agrarische bedrijfsoverdracht is een langdurig proces. Tijdig voorsorteren geeft rust en kan veel voordeel opleveren. Met de vof-akte is de basis gelegd voor de bedrijfsoverdracht. Hierin leggen de ouders en de opvolger een aantal belangrijke zaken vast.

Portretfoto van Helma van Rozendaal
Neem contact op met:
Helma van Rozendaal Bedrijfsadviseur
Een boer in gesprek met een adviseur

Nadenken over de toekomst

Een bedrijfsovername begint bij nadenken over de toekomst. Ouders kunnen nooit te vroeg hun wensen met de opvolger bespreken. In een basisinventarisatie worden de persoonlijke wensen van de ouders en de toekomstplannen van de opvolger in kaart gebracht. Bij ouders spelen onder andere de volgende zaken een rol:

  • Wat is de gewenste overnamedatum?
  • Wat is het gewenste inkomen na bedrijfsovername?
  • Wat willen ze de andere kinderen doen toekomen?
  • Waar willen ze gaan wonen en wanneer gaan ze verhuizen?
  • Wat is de waarde van het bedrijf?
  • Is het gewenste plaatje financierbaar?

Start het proces van de basisinventarisatie bij voorkeur vijf jaar van tevoren. De basisinventarisatie kan helpen om zaken nader vast te leggen. Na verloop van tijd wijzigt de taak- en rolverdeling tussen ouders en opvolger. Om de bedrijfsoverdracht verder te optimaliseren, is het vaak gewenst om de vof-akte aan te passen. Door de (stakings-)winstverdeling te wijzigen, kan de opvolger meer kapitaal opbouwen. Een mooie bijkomstigheid kan zijn om dan tevens de landbouwgronden te herwaarderen.

Overnamebeding

Een ander belangrijk aspect van de vof-akte is de bandbreedte van de waarden waarvoor de opvolger het bedrijf van zijn ouders mag overnemen. Het gaat vaak over veel vermogen en de ouders willen graag een redelijke verdeling tussen de opvolger en de overige kinderen. Daarnaast wordt vaak een meerwaardeclausule opgenomen. Als de overnemer het bedrijf (gedeeltelijk) staakt en verkoopt binnen de gestelde termijn, moet de opvolger een deel van de winst aan de overige kinderen betalen.

De ervaring leert dat tijdig beginnen, werkt. Er is tijd nodig om naar elkaar toe te groeien en om de bedrijfsovername fiscaal en juridisch te optimaliseren. Uiteraard kunnen de bedrijfsadviseurs van ABAB Agro Advies u ondersteunen bij de bedrijfsoverdracht.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over een succesvolle bedrijfsoverdracht? Neem contact op met Helma van Rozendaal, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0413-336558 of stuur Helma een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Helma
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu