‘Na elke bijeenkomst krijg ik een beter beeld van wat ik wil’

18 december 2018
Artikel

Arne van Acht is 26 jaar en rondde ruim vier jaar geleden zijn studie aan de HAS Tuinbouw en Akkerbouw af. Daarna werkte hij even buiten de deur bij een fruitbomenkweker, maar na een halfjaar konden zijn ouders hem al goed gebruiken in hun kwekerij Van Acht Potcultures. Over vijf à tien jaar gaat hij het bedrijf overnemen. In het traject Jong Ondernemerschap wordt hij met nog twaalf andere jonge agrarische ondernemers klaargestoomd voor de bedrijfsovername en het toekomstige ondernemerschap.

Frank Steenbreker
Geschreven door:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
Arne van Acht in zijn tuinbouwkas

Wat is de achtergrond van het bedrijf?

“Mijn opa is op deze plek met het bedrijf begonnen, eerst in de veeteelt, daarna maakte hij de overstap naar groente. Mijn vader heeft de boomteeltopleiding gedaan en heeft er een tuinbouwbedrijf van gemaakt. We specialiseren ons in het kweken van de Rhododendron, Azalea, Pieris en Choisya in diverse soorten en potmaten. De kwaliteit van ons bedrijf is dat we alles van begin tot eind zelf maken. Ook zijn we de enige die ons assortiment telen in potmaat 1 liter. Om de zoveel tijd evalueren we de teelt. Past het nog bij ons? Is er nog genoeg vraag naar? Moeten we stoppen met bepaalde soorten of juist nieuwe erbij kweken?”

Hoe hebben jullie de taken verdeeld?

“Mijn vader en ik werken op de kwekerij, mijn moeder doet de administratie en stekt mee als het nodig is. Verder stuur ik het personeel aan, maak ik de planning en onderhoud ik het klantcontact. Mijn twee jongere zusjes hebben niet zoveel met planten. Voorheen hielpen ze wel mee in het bedrijf, maar nu niet meer. Ik heb de sector altijd al leuk gevonden. Als tienjarige zat ik al mijn eigen plantjes te stekken.”

In hoeverre ben je al bezig met de bedrijfsovername?

“De planning is om binnen vijf à tien jaar het bedrijf over te nemen. Ongeveer een jaar geleden kwam er een adviseur van ABAB Accountants en Adviseurs langs om het daarover te hebben. Dan moet je er wel tijd voor maken, anders regeert toch de waan van de dag. Sindsdien zijn we er meer mee bezig en maken we plannen. Zo hebben we vastgelegd wat er de komende tijd veranderd moet worden. Mijn ouders denken na over hoe ze het financieel voor zich zien als ze met pensioen gaan en ik over wat ik wil investeren en veranderen.”

Zijn er al dingen die je wilt gaan veranderen?

“Ik sta achter de richting waar we nu opgaan. We hebben veel vaste klanten, zoals tuincentra, retailklanten en groothandels en zolang we die tevreden kunnen houden, gaat het goed. De vraag neemt de afgelopen jaren alleen maar toe, maar ik hoef niet per se groter te worden. Het is nu dus de vraag hoe we daarmee omgaan. Verder hebben we al veel geautomatiseerd en daar hebben we elke dag profijt van.”

Hoe wil je dat jouw bedrijf bekendstaat?

“Ik wil dat mijn klanten weten wat ze aan me hebben, dat ik mijn afspraken nakom. Elk jaar proberen we weer een kwalitatief goed en vergelijkbaar product te leveren. Ik hoop dat de buurt ons bedrijf ziet als een leuk bedrijf, waarvan ze niet veel last hebben. We hebben zelden problemen gehad, alles gaat in goed overleg.”

Waarom doe je mee aan het traject Jong Ondernemerschap?

“Onze relatiemanager bij ABAB riep al twee jaar dat ik mee moest doen, maar toen twijfelde ik nog of ik het bedrijf wel echt over ging nemen. Nu duidelijk is dat ik het bedrijf over wil nemen, helpt dit traject me bij het maken van keuzes en het inzichtelijk krijgen van mijn kwaliteiten. Ik zie nu ook beter in wat de sterke punten van mijn ouders en het personeel zijn en waarom we soms discussies hebben terwijl andere zaken vlotjes verlopen. Ik haal meer voldoening uit het kweken van planten dan het onderhouden van het klantcontact. Dat betekent dat ik straks iemand nodig heb die het klantcontact op zich neemt en eventueel ook de administratie doet. Over dat soort dingen ga je door dit traject wel nadenken.”

Zou je het traject aanbevelen bij anderen?

“Jazeker. Ik merk dat ik na elke bijeenkomst een beter beeld krijg van wat ik wil. Er zijn zoveel richtingen die je op kunt en dit traject maakt duidelijk wat bij me past en waar ik voor moet gaan. Het dwingt je ook om dingen thuis te bespreken die anders niet zo snel ter sprake zouden komen. De medecursisten zijn allemaal jonge agrarisch ondernemers, mijn vrienden niet. Door dit traject kan ik toch met leeftijdsgenoten sparren over zaken waar we allemaal tegenaanlopen.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Frank Steenbreker
Senior bedrijfsadviseur
Bel
06-83046058
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan