Na bedrijfsbeëindiging nog btw afdragen?

20 oktober 2022
Artikel

Na beëindiging van uw bedrijf bent u geen ondernemer meer. U hoeft dan geen btw meer af te dragen, behalve als u na de bedrijfsbeëindiging goederen verkoopt die voorheen als ondernemingsvermogen werden aangemerkt.

Portretfoto van Joris van Raaij
Neem contact op met:
Joris van Raaij Senior belastingadviseur
Gesprek aan tafel

Btw-ondernemerschap

Kunt u na beëindiging van uw ondernemingsactiviteiten nog als btw-ondernemer handelen? Deze vraagt stond centraal in een recente uitspraak van een rechtbank. Deze zaak draaide om glastuinbouwbedrijf dat was gestaakt. Vervolgens ging de voormalig tuinder een overeenkomst aan met de gemeente waarin hij zich verplichtte om de bedrijfsgebouwen te saneren. Ter compensatie ontving hij van de gemeente een aantal bouwkavels. Volgens de rechter ligt de verkoop van de bouwkavels in het verlengde van de bedrijfsbeëindiging en is er over de verkoop dus btw verschuldigd.

Als een btw-ondernemer zijn activiteiten beëindigt, dan blijft hij tot de laatste liquidatiehandeling btw-ondernemer. Dat betekent dat er bij verkoop van zaken die voorheen tot het ondernemingsvermogen behoorden nog sprake is van btw-ondernemerschap en er dus btw afgedragen moet worden als deze zaken worden verkocht.

Aan de andere kant betekent dit ook dat de ex-ondernemer de btw op nagekomen bedrijfskosten nog in aftrek kan brengen. Het is dus belangrijk om de btw-registratie in geval van bedrijfsbeëindiging niet te snel te beëindigen. 

Verband tussen kosten en onderneming

Voor het in aftrek brengen van btw op (nagekomen) kosten moet wel sprake zijn van een rechtstreeks en onmiddellijk verband tussen de gemaakte kosten en uw onderneming. Bij kosten die niet meer te relateren zijn aan de onderneming kan de btw niet in aftrek worden gebracht.

Bij de verkoop van goederen die tot uw privévermogen behoren, is in principe geen btw verschuldigd. In sommige uitzonderingssituaties kan echter toch sprake zijn van een belaste levering. Bijvoorbeeld als er een verband bestaat met een voormalig bedrijf. Wanneer dat precies het geval is, is heel erg feitelijk en moet per geval worden beoordeeld. Schakel hiervoor met uw adviseur. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over uw btw-positie bij of na staking van uw onderneming? Neem contact op met Joris van Raaij, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joris
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan