Minder agrarische ondernemers, wat betekent dat voor uw loonwerkbedrijf?

22 juni 2022
Artikel

Het aantal agrariërs daalt. Een trend die al langer gaande is en nog verder doorgaat. De teruggang van het aantal agrarische cliënten betekent dat u als loonwerker moet gaan kiezen. Gaat u specialiseren, een samenwerkingsverband aan, kiest u voor meerdere takken op uw bedrijf of stopt u?

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Minder agrarische ondernemers, wat betekent dat voor uw loonwerkbedrijf?

De agrarische sector verandert snel

De ontwikkelingen in de agrarische sector gaan snel. Vierhonderd varkensboeren staan ingeschreven op de saneringsregeling. In Noord-Brabant moeten stallen voor 2024 aangepast zijn. Akkerbouwers hebben de laatste jaren beperkte opbrengsten gehad. De opbrengsten van vleeskuikens en vleesvarkens staan onder druk. Gronden worden uit de landbouw onttrokken voor woningbouw, industrie, natuur en infrastructuur. Bedreigingen voor de agrarische sector geven ook kansen. In mindere tijden worden mensen creatiever en oplettender. Dat merken wij ook in de markt. De overlevende agrarische bedrijven worden groter of richten zich op meerdere takken. Agrarische ondernemers zoeken naar andere verdienmodellen. Denk aan biologische landbouw, zorgboerderijen, boerderijwinkels, et cetera.De gevolgen voor u als loonwerker

Kunt u met deze teruggang in agrarische cliënten zelfstandig of in samenwerkingsverband nog verder groeien? Kunt u wellicht beter een andere weg inslaan met meerdere takken? Denk aan wegenbouw, transport en natuurbeheer. Volg het verloop van uw cliëntenbestand goed. Deel de cliënten in naar betalingsgedrag en afname van werkzaamheden. Maak op basis daarvan een overzicht van de cliënten die naar verwachting in de toekomst cliënt blijven en welke niet. Pas daar ook uw strategie op aan.

Kansen bij personeelstekort

In sectoren als de boomteelt en vollegrondsgroente is het steeds lastiger om aan personeel te komen. Ook voor hoveniers is het steeds moeilijker om aan gekwalificeerd personeel te komen. Welke werkzaamheden kunt u in deze sectoren uitvoeren en op welke manier? Kijk daarbij ook naar uw eigen cliënten. Zijn er werkzaamheden uit te voeren in loonwerkvorm voor zorgboerderijen of boerderijwinkels? Het is belangrijk om met een creatieve blik de strategie te vormen. Stilzitten en niets doen, is de slechtste raadgever. Goede overzichten van onder andere de werkzaamheden, de kostprijs per machine en het cliëntenbestand zijn zo belangrijk om te hebben. Dan kunt u pas goed bijsturen. Misschien komt u tot de conclusie dat specialisatie of groei een optie is. Met meten kunt u weten en met weten kunt u sturen.

Houd niet alleen de cijfers in de gaten, maar werk ook aan uw creatieve denkvermogen om een visie neer de leggen voor de toekomst. Dit zien we ook in andere sectoren die het nu moeilijk hebben met de gevolgen van de coronacrisis, zoals de horeca- en evenementenbranche.

Meer weten?

Ook weten waar voor uw loonwerkbedrijf de kansen liggen? Neem dan contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wilt u meer weten over wat minder agrarische ondernemers betekent voor uw loonwerkbedrijf? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu