Meer ruimte voor de kip of voor uzelf?

9 december 2021
Artikel

U leest het overal: de pluimveemarkt gaat op de schop. Markt en maatschappij vragen om een meer verduurzaamde bedrijfsvoering met zorg voor klimaat, welzijn en biodiversiteit. Bij het welzijnsvraagstuk komt het vaak neer op meer ruimte voor de kip.

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Meer ruimte voor de kip of voor uzelf?

Deze veranderende vraag gaat vaak gepaard met noodzakelijke aanpassingen aan de stallen en/of bedrijfsvoering. De hamvraag is: geeft deze extra ruimte voor de kip u ook extra ruimte? Of voelt u zich juist opgesloten?

Emotie en verstand

Iedere ondernemer voelt zich steeds vaker ongemakkelijk in de huidige markt die beheerst wordt door de waan van de dag. Het is uiteraard belangrijk dat u zich niet te veel te laat meeslepen door emoties. Maar uw gevoel kan wel een reden zijn om de ratio eens goed tegen het licht te houden. Gaan we op de huidige weg verder met de onderneming of kiezen we voor een hele andere route voor de toekomst? Kiest u voor een afslag door bijvoorbeeld deel te nemen aan de saneringsregeling? Of volgen er straks nog meer afslagen op deze route, die mogelijk een beter alternatief bieden? Dat is zomaar mogelijk, gezien de plannen van de overheid om de komende jaren de stikstofdepositie verder te reduceren.

Alternatieven

Waar vindt u voor uzelf de meest comfortabele ruimte? Voor veel ondernemers zal dit binnen onze mooie sector zijn, waar zij de veranderingen steeds blijven zien als uitdagingen en kansen. Maar schaam u niet als u niet bij deze categorie hoort. Iedere ondernemer heeft zijn eigen unieke uitgangspositie, zijn eigen overtuiging en doelen. Het getuigt van moed en ondernemerschap als u voor uzelf meerdere alternatieven onderzoekt die u wel de ‘gewenste ruimte’ geven, ook al ligt die buiten de sector! Deze ontdekkingstocht geeft u de mogelijkheid om nieuwe ruimtes te vinden waar u zich mogelijk nog niet van bewust was.

Meer informatie of advies?

Wilt u meer informatie of advies over de saneringsregeling of andere mogelijkheden voor u als pluimveehouder? Neem dan contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 013-4647290 of stuur Kees een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu