Loonkostenvoordeel: ook bij overgang van onderneming
Het hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat ondernemers bij de omzetting van hun eenmanszaak naar een vennootschap onder firma (vof) het recht op loonkostenvoordeel behouden.


Loonkostenvoordeel
Een werkgever kan in aanmerking komen voor een loonkostenvoordeel (LKV) als hij een werknemer in dienst neemt met minder kansen op de arbeidsmarkt. Denk aan een werknemer die ouder is dan 56 jaar of een arbeidsgehandicapte werknemer. Kreeg deze werknemer voorafgaand aan de indiensttreding een uitkering voor bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Dan heeft de werkgever - onder voorwaarden - recht op een LKV dat kan oplopen tot € 6.000 per jaar voor maximaal drie jaar. Eén van de voorwaarden is dat de werkgever een doelgroepverklaring moet hebben voor deze werknemer.
Geschil voor het Hof
In deze casus had een eenmanszaak recht op een LKV voor een oudere werknemer. UWV had een doelgroepverklaring voor deze werknemer afgegeven op naam van de eenmanszaak. Vervolgens is de eenmanszaak omgezet in een vof. De inspecteur weigerde toepassing van het LKV voor de oudere werknemer bij de vof, omdat de omzetting leidde tot een andere inhoudingsplichtige/werkgever. Rechtbank Gelderland volgde het standpunt van de inspecteur. Het Hof oordeelt echter dat bij deze omzetting alle rechten en verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst met de eenmanszaak zijn overgegaan naar de vof. Daarmee kan de vof het recht op LKV voor deze werknemer voortzetten. Het LKV is dus ook mogelijk na wijziging van de rechtsvorm van de onderneming.
Meer weten?
Wilt u meer weten over loonkostenvoordeel? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.