Liever een oude auto van de zaak?

Uw werknemers met een auto van de zaak kunnen te maken krijgen met een bijtelling bij het inkomen als de auto ook voor privédoeleinden wordt gebruikt. De reguliere bijtelling voor auto’s die in 2017 op kenteken zijn gezet, is 22% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm). De bijtelling bij ‘oudere’ auto’s wordt op een andere manier berekend. Het ter beschikking stellen van een ‘oudere’ auto kan u en uw werknemers een voordeel opleveren.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Man staat bij de deur van zijn auto van de zaak

Keuze valt steeds vaker op oudere auto

De afgelopen jaren waren hybride auto’s populair onder werknemers omdat hiervoor een lager bijtellingspercentage van toepassing was. De belangstelling is afgenomen omdat voor deze auto's inmiddels het reguliere bijtellingspercentage geldt.

Uit cijfers van de BOVAG blijkt dat steeds meer zakelijke rijders nu kiezen voor een oudere auto. De reden daarvoor is de lagere bijtelling. De bijtelling voor het privégebruik van auto’s ouder dan 15 jaar wordt berekend over de waarde van de auto in het economische verkeer en niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde. Wel geldt een hoger bijtellingpercentage van 35%.

Voorbeeld

Een Audi A6 met een 2,5 liter 6-cilinder dieselmotor met 180.000 km op de teller kost € 3.500. De bijtelling voor deze auto bedraagt 35% van € 3.500 is € 1.225 per jaar, dus iets meer dan € 100 per maand. Netto kost het privégebruik uw werknemer € 637 per jaar, uitgaande van een belastingtarief van 52%. Vergelijken we deze auto met een nieuwe A6 met een 6-cilinder dieselmotor, dan moeten we uitgaan van de catalogusprijs van minimaal € 61.600. De bijtelling komt dan uit op een bedrag van € 13.550 per jaar. Netto is dat ruim € 7.000.

Het leasetarief voor deze auto bij een jaarkilometrage van 20.000 en een leaseperiode van 60 maanden bedraagt ongeveer € 1.000 per maand, exclusief btw. Het leasebedrag kunt u als werkgever aanwenden voor de extra onderhoudskosten van een oudere auto.

Het is misschien appels met peren vergelijken (een nieuwe auto versus van 15 jaar en ouder), maar het is een financiële overweging die u voor of namens uw werknemers kunt maken.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2018

Auto van de zaak

Regelgeving 2018
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan