Omzetbelasting: aandachtspunten voor het einde van het jaar

25 oktober 2018
Artikel

Let op dat u voor de omzetbelasting (btw) bepaalde correcties moet maken. De correcties over 2018 moet u verwerken in de laatste btw-aangifte over 2018 (afhankelijk van uw aangiftetijdvak dus de aangifte over het vierde kwartaal of de maand december). 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Kalender

U kunt hierbij denken aan de volgende correcties:

  • privégebruik auto van de zaak
  • privégebruik bedrijfswoning
  • verstrekkingen aan personeel, relatiegeschenken e.d.
  • bedrijfskantine
  • herziening van btw die eerder in aftrek is gebracht op zogenaamde investeringsgoederen, en die nu weer (gedeeltelijk) moet worden terugbetaald.

Suppletie

Blijkt bij het opmaken van de jaarstukken 2018 dat u over dat jaar (en/of eerdere jaren) nog btw moet bijbetalen of recht heeft op teruggaaf van btw? Dan moet u daarvoor een suppletieaangifte indienen. Doet u dit niet, dan kan de Belastingdienst u daarvoor zware boetes opleggen. Is het bij te betalen of terug te vragen bedrag € 1.000 of minder? Dan hoeft u daarvoor geen aparte suppletieaangifte in te dienen, maar mag u dit in de volgende ‘normale’ btw-aangifte meenemen.    

Onbetaalde facturen

Heeft u aan uw afnemers facturen verstuurd die (deels) onbetaald blijven? Dan kunt u de btw die u heeft afgedragen terugvragen, voor zover deze btw ziet op het niet-betaalde deel van de facturen. Uw vordering is in ieder geval oninbaar uiterlijk één jaar na het verstrijken van de uiterste betalingstermijn. U moet het teruggaafverzoek direct na afloop van deze termijn van één jaar doen, om uw recht op teruggaaf niet te verspelen. Dit betekent dat u in de eerste btw-aangifte over 2019 de btw moet terugvragen over alle vorderingen die per 1 januari 2019 een jaar of langer onbetaald zijn gebleven.

Verhoging laag btw-tarief

Het is fiscaal aantrekkelijk om bepaalde goederen en diensten nog in 2018 aan te schaffen of af te nemen in plaats van in 2019. Per 1 januari 2019 gaat het verlaagde btw-tarief namelijk omhoog van 6% naar 9%. In 2019 gaat u onder andere meer betalen voor goederen zoals voedingsmiddelen, niet-alcoholische dranken (waaronder water), geneesmiddelen en boeken. Ook diensten zoals sportactiviteiten, de fietsenmaker, de kapper, schilderen, stukadoren, hotelovernachtingen en pretparken zullen duurder worden.

Pas uw administratie aan 

Zorg ervoor dat u uw administratieve systemen, zoals boekhoud- en factureringsprogramma’s tijdig aanpast, zodat u met ingang van 1 januari 2019 het nieuwe btw-tarief van 9% correct kunt toepassen.

Meer eindejaarstips voor ondernemers:

Heeft u vragen over de aangifte omzetbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan