Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers

29 november 2016
Artikel

Neemt u als werkgever in 2017 een werknemer in dienst die het wettelijk minimumloon of net iets meer dan dat verdient? Dan krijgt u voor hem het lage-inkomensvoordeel (LIV). Deze regeling is onderdeel van het wetsvoorstel Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) en geldt vooralsnog voor werknemers met een salaris van 100-120% van het wettelijk minimumloon.

Portretfoto van John Jorissen
Geschreven door:
John Jorissen Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
stapel munten

Voorwaarden lage-inkomensvoordeel

Het voordeel kan oplopen tot € 2.000 per werknemer per jaar bij een jaarloon van 100 tot 110% van het wettelijk minimumloon en € 1.000 per jaar bij een jaarloon van 110% tot 120% van het wettelijk minimumloon. De hoogte is afhankelijk van het gemiddelde uurloon van de medewerker. Het lage-inkomensvoordeel wordt alleen toegekend bij banen van ten minste 24 uur per week (1.248 uur per jaar). Er geldt geen leeftijdsondergrens, maar wel een bovengrens: de AOW-leeftijd. 

Let op!

Uitbetaald vakantiegeld en uitbetaalde vakantierechten tellen mee in de grondslag. In principe maakt het dus verschil of u vakantiegeld reserveert of direct uitbetaalt. Dit verschil kan ontstaan bij werknemers die in het eerste halfjaar in dienst komen. Bij reservering vakantiegeld zullen zij in mei of juni maar weinig vakantiegeld ontvangen, met de kans dat ze onder de grens blijven. Bij afkoop kunnen ze dan boven de inkomensgrens komen en loopt u als werkgever het voordeel mis. ABAB adviseert ondernemers die in aanmerking komen voor de LIV-regeling, geen all-in loon meer uit te keren. 

Verzorgt ABAB Salaris- en Personeelsdiensten uw aangifte loonheffing? Dan verzorgen wij de aanvraag LIV automatisch via uw aangifte voor u. Het UWV bepaalt achteraf wie in aanmerking komt voor de regeling en voor welk bedrag.

Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Het kan dus nog gewijzigd worden. Mogelijk wordt de bovengrens verruimd naar 125% van het wettelijk minimumloon.

Wilt u meer weten over het lage-inkomensvoordeel voor werkgevers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail John
Portretfoto van John Jorissen
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
076-5438043
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan