Lage en hoge WW-premiepercentages 2019

10 januari 2019
Artikel

De premiepercentages voor de agrarische sector van 2019 zijn bekend. De hoge WW-premie bedraagt 2,58% en de lage 0,58%. In 2018 was de hoge WW-premie nog 2,78% en de lage 0,66%. De hoogte van de premie is afhankelijk van het werkloosheidsrisico in de sector.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Lage en hoge WW-premiepercentages 2019

Toepassing lage WW-premie

Voor de toepassing van de premiepercentages hanteert de Belastingdienst enkele regels. Zo is de lage WW-premie toepasbaar bij een schriftelijke arbeidsovereenkomst als:
- het aantal arbeidsuren voor een heel jaar is vastgesteld in een vast contract. Deze uren mogen gespreid worden, maar de werknemer heeft wel recht op een vast periodeloon.
- het aantal arbeidsuren eenduidig vastligt per week of per maand in een contract voor onbepaalde tijd of een tijdelijk contract van ten minste één jaar.
- het gaat om een student of scholier die maximaal acht aaneengesloten weken per kalenderjaar in dienst is.
- het gaat om een mbo-leerling die een BBL-opleiding volgt en een leer-werkovereenkomst heeft.

Toepassing hoge WW-premie

Beëindigt u een arbeidsovereenkomst van een jaar of langer binnen een jaar én heeft uw medewerker dan recht op een WW-uitkering? Dan moet u met terugwerkende kracht de hoge premie betalen over het loon van het afgelopen kalenderjaar. Dat is ook het geval als de dienstbetrekking voor een deel in stand blijft. Daarna mag de lage WW-premie weer worden betaald.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Als de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wordt aangenomen, verandert er per 2020 het een en ander in het systeem van WW-premies. Deze veranderingen zijn uitgewerkt in een conceptbesluit voor wijziging van de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv).

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan