Krachten bundelen om te innoveren: keiharde noodzaak

11 mei 2023
Blog

De uitdagingen in de tuinbouwsector zijn gigantisch. Zo stijgt de arbeidsproductiviteit al jaren niet meer. Sterker nog, ik zie de arbeid-omzetverhouding alleen maar verder scheeflopen. Arbeid is niet alleen duur (en wordt alleen maar duurder), maar is vooral schaars.

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Innovatie tuinbouw

Toch ervaar ik te weinig vooruitgang in mechanisering in de tuinbouw. De projecten zijn vaak te klein van opzet. Maar als we de tuinbouw als geheel bekijken, zijn we een multinational van betekenis. We lijken onze gezamenlijke kracht niet te zien en daardoor worden we steeds zwakker.

Investeren in gezamenlijke innovatie

We zijn groot geworden door onder andere samen te werken op het gebied van afzet en teelttechniek. Nu moeten we onze krachten op een andere manier gaan bundelen. Er is andere expertise nodig, ook van buiten de sector. Dit vraagt om aandacht en vooral om geld. Investeren in gezamenlijke innovatie is een must om onze eigen toekomst veilig te stellen. Investeerders van buiten de sector zijn geïnteresseerd in grote tuinbouwprojecten, als arbeid en duurzaamheid tenminste op orde zijn. De toeleverende industrie richt zich daarop, maar wel vooral voor buitenlandse partijen. Raken we achterop in Nederland? Daar lijkt het wel op.

Bent u al zover?

De uitdagingen stapelen zich op en niet alleen op het gebied van personeel. Energieproblematiek en verduurzaming komen daar nog eens versneld bovenop. Hoe hoog moet de nood worden voor we weer eens echt onze krachten gaan bundelen? Ik hoop dat we dat punt nu bereikt hebben. We hebben alles in huis om echt te innoveren en te mechaniseren. We hebben een toeleverende industrie op hoog niveau. We hebben kennisinstituten waar de wereld jaloers op is en er zijn veel startups die deeloplossingen kunnen bieden. Maar zijn we zelf als telers wel zover om echt het roer om te gooien? Om over de grenzen van het eigen bedrijf heen te kijken? Om de huidige manier van telen los te kunnen laten? Om een deel van uw zelfstandigheid in te leveren? Om te investeren in het collectief? Pas dan kunnen we echt gaan innoveren.

Dit blog verscheen eerder op GoedemorgenSierteelt.

Meer weten?

Wilt u hier eens over sparren? Neem dan contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan