Kosten stijgen harder dan opbrengsten: wat gaat u doen?

3 maart 2022
Artikel

Het jaar 2021 is fiscaal afgesloten en de omzetbelasting over het vierde kwartaal is ingediend. Kortom: tijd om de balans op te maken. Hoe heeft uw bedrijf het afgelopen jaar gedraaid en hoe zit het met uw kostprijs? Waar kunt en gaat u op sturen?

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Kippen

Dit is het moment om uw koers voor het komende jaar te bepalen. ABAB heeft de cijfers uit de pluimveemonitor 2021 beschikbaar. We zetten de belangrijkste cijfers voor de diverse sectoren op een rij.

Leghennenhouderij

Onze benchmark voor de leghennenhouderij bestaat uit een combinatie van scharrel- en 1 ster-bedrijven. De voerwinst van deze groep daalde in 2021 met € 1.20 naar € 4.20 per opgehokte hen. Deze daling is volledig toe te schrijven aan de stijging van de voerkosten. In de gemiddelde voerkosten zitten ook bedrijven die voer al eerder ingekocht hadden. Na afloop van deze periode krijgen ook deze bedrijven te maken met aanzienlijk hogere voerprijzen. De gemiddelde kritieke voerwinst ligt rond de € 5.50 POH. Met de huidige voer- (en energie)prijzen zal dit de kostprijs aanzienlijk opdrijven. De ABAB pluimveemonitor geeft u direct een overzicht van uw huidige kostprijs. Kijk met dit gegeven of er actie nodig is en stel realistische doelstellingen op.

Moederdieren

De moederdierensector vormt in 2021 een uitzondering. Hier stegen de opbrengsten wel sterker dan de kosten. De combinatie van meer broedeieren (minder leegstand) en een hogere broedeiprijs geeft een extra omzet van ruim € 6 per opgehokte hen op jaarbasis. Hiertegenover staat dat de voerkosten ruim € 2.50 POH hoger zijn. De gemiddelde voerwinst komt uit op ruim € 14. De onderlinge verschillen zijn extreem groot.

Vleeskuikens

Bij de traditionele vleeskuikens daalde de voerwinst in 2021 ten opzichte van 2020 met € 3 per m2 naar € 65. Deze bedrijven leverden 362 kg af per m2. Ondanks dat de vleesprijs over geheel 2021 een klein herstel inzette (€ 0.87 per kg), daalt de voerwinst door de hogere voerkosten. Momenteel zit de markt opnieuw in een achtbaan.  Enerzijds wordt het aanbod van vlees  beperkt door de vogelgriep. Anderzijds heeft de oorlog in Oekraïne ook een grote invloed op zowel het aanbod van pluimveevlees als de voerkosten. Op dit moment zijn de gevolgen hiervan niet in te schatten.

Persoonlijke situatie

Extern vergelijken is leuk, maar zoals we allemaal weten, bestaat het gemiddelde bedrijf niet. Natuurlijk wilt u weten hoe u presteert ten opzichte van uw buurman. Maar uw eigen resultaat, uw eigen kostprijs, uw eigen persoonlijke situatie blijft de basis voor uw koers.
De markt is volatiel. Dat weet en merkt u ook! Als de resultaten tegenvallen, moet u snel schakelen. Het is een teken van kracht om tijdig een adviseur in te schakelen. Samen met een frisse blik naar de bedrijfsvoering kijken, een nieuwe koers uitzetten en eventueel structurele veranderingen doorvoeren. Verandering begint waar uw comfortzone stop. Durf deze grens op te zoeken!

Meer informatie of advies

Wilt u meer inzicht in uw cijfers of samen met een adviseur uw koers bepalen voor 2022? Neem dan contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 013-4647290 of stuur Kees een e-mail.

Wilt u meer weten over de pluimveemonitor 2021? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu