'Knowhow van het boerenleven'

29 november 2018
Referentie

Toen in 1985 de vader van Guido Antonissen overleed, heeft hij nog vijf jaar samen met zijn moeder het melkveebedrijf gerund. In 1990 nam Antonissen officieel het melkveebedrijf over. Hij liet meteen een jongveestal zetten. Twintig jaar later was een andere stal oud en versleten en moest er een nieuwe stal gebouwd worden. “Dat is een behoorlijke investering. Ik maakte me zorgen of ik dit financieel gezien wel kon dragen. En krijg ik alle vergunningen geregeld? Door het advies van ABAB op basis van de cijfers en de hulp bij het regelen van de vergunningen, kreeg ik het vertrouwen om deze stap te zetten.” Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot zo’n 105 stuks melkvee en 80 jongvee gemiddeld per jaar.

In gesprek met:
Guido Antonissen, melkveebedrijf Antonissen
Guido Antonissen in zijn melkveestal

Verder kijken dan de cijfers

De ouders van Antonissen waren al klant bij ABAB Accountants en Adviseurs. “ABAB heeft de knowhow van het boerenleven. Onze relatiemanager Ronnie Buiks is heel betrokken en gedreven. Toen we een nieuwe stal moesten bouwen, liet hij ons zien dat het financieel gezien mogelijk was. Maar bij ABAB kijken ze verder dan de cijfers. Bijvoorbeeld bij het regelen van de vergunningen, zoals de milieuvergunning, bouwvergunning, bouwblokvergroting. Zo voldoet ons bedrijf nu volledig aan de Wet Natuurbescherming.”

Bij het bouwen van de nieuwe stal hield Antonissen rekening met de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Daardoor kwam hij in aanmerking voor een subsidie. “De procedure was een heel gedoe, omdat je veel papierwerk aan moet leveren. Uiteindelijk is de aanvraag met de hulp van Subsidiefocus goedgekeurd. Dat gaf zoveel voldoening!”

Toekomstgericht meedenken

Op aanraden van zijn relatiemanager kocht Antonissen afgelopen jaar een oud boerderijtje van de buren. “Deze aankoop is echt gericht op de toekomst. De boerderij ligt dicht tegen de huidige stal aan en is dus ideaal om in de toekomst te gaan wonen.” De boerderij heeft cultuurhistorische waarde. Senior vastgoedadviseur Jan Lauwerijssen gaf Antonissen advies over de mogelijkheden en beperkingen vanwege de cultuurhistorische waarde. Daarbij hield hij rekening met ruimtelijke ordening en planologie. De uitdaging is om de leefruimte zo optimaal mogelijk te benutten, uiteraard binnen de kaders van de wet. Antonissen: “Er zijn zoveel regels, daar heb je gewoon gespecialiseerde mensen voor nodig!”

Cijfers vergelijken met andere ondernemers

Antonissen is lid van een studieclub van ABAB. “Twee keer per jaar komt een groep van melkveehouders bij elkaar om onder leiding van Ronnie de cijfers te vergelijken. Je moet met de billen bloot, maar je leert er zoveel van. Van het vergelijken van de cijfers, van de andere ondernemers, van de tips die je krijgt over wat je goed en minder goed hebt gedaan, over nieuwe regels en wetten. Het houdt je bij de les.”

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan