Klopt uw testament nog?

1 november 2017
Artikel

Als u een testament heeft, is het belangrijk om dit eens in de drie tot vijf jaar te (laten) beoordelen. Kloppen de feiten nog? Zijn uw wensen of omstandigheden misschien veranderd? Zijn wet- en regelgeving intussen aangepast?

Portretfoto Susan van de Ven
geschreven door:
Susan van de Ven Jurist personen- en familierecht
Echtpaar praat met adviseur over hun testament

Een voorbeeld maakt duidelijk hoe belangrijk het kan zijn om een testament tussentijds te vernieuwen. Een vrouw (we noemen haar Victoria) heeft tijdens haar huwelijk met Marcel een testament gemaakt waarin onder andere het volgende is opgenomen: 'Ik benoem tot mijn enige erfgenaam van mijn nalatenschap mijn echtgenoot, met toepassing van de regels van plaatsvervulling.' Plaatsvervulling betekent dat als Marcel eerder dan Victoria komt te overlijden, hun kinderen erfgenaam worden.

Helaas komt Marcel vroegtijdig te overlijden. Na een aantal jaar hertrouwt Victoria met Sander. Sander trekt bij Victoria in en samen zorgen ze voor haar kinderen totdat die oud genoeg zijn om op eigen benen te kunnen staan. Dan overlijdt Victoria plotseling. Ze heeft haar testament nooit meer aangepast.

Er ontstaat een geschil tussen Sander en de kinderen van Victoria. Volgens de kinderen staat in het testament duidelijk vermeld dat de kinderen de plaats vervullen van hun overleden vader. Sander stelt echter dat met het woord 'echtgenoot' wordt bedoeld: degene met wie Victoria getrouwd was op het moment dat zij overleed.

De rechter komt uiteindelijk tot het oordeel dat met 'echtgenoot' in het testament Marcel bedoeld wordt. De kinderen van Marcel erven dus en niet Sander.

Laat uw testament regelmatig beoordelen

Heeft u een testament? Dan ben u misschien in de veronderstelling dat het 'voor altijd' goed geregeld is. Dat is zeker niet in alle gevallen zo. Wij raden u daarom aan om uw testament regelmatig te (laten) beoordelen. Een specialist van ABAB kan u daarbij adviseren.

 

Wilt u weten of uw testament nog klopt? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Susan
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan