Klein Krediet Corona; extra kredietmogelijkheden voor kleine bedrijven

11 mei 2020
Artikel

Goed nieuws voor kleine ondernemers die behoefte hebben aan extra krediet als gevolg van de coronacrisis. Met de nieuwe regeling Klein Krediet Corona (KKC) maakt de Nederlandse overheid € 750 miljoen extra krediet mogelijk door voor 95% garant te staan. Het gaat om leningen van € 10.000 tot € 50.000, verstrekt door banken en andere niet-bancaire geaccrediteerde financiers. Naar verwachting kunnen enkele tienduizenden ondernemingen vanaf half mei gebruikmaken van de regeling.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Neem contact op met:
Jurgen Herremans Corporate finance adviseur
Klein Krediet Corona; extra kredietmogelijkheden voor kleine bedrijven

Klein Krediet Corona

De KKC-regeling is een van de aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. De regeling wordt nu uitgewerkt en moet – net als de eerdere noodmaatregelen – worden goedgekeurd door de Europese Commissie. De looptijd van de aangevraagde leningen is maximaal vijf jaar en de rente bedraagt maximaal 4%. Ondernemers betalen een eenmalige premie van 2% als vergoeding aan de staat.

Voor wie

De KKC is gericht op het micro-, midden- en kleinbedrijf; naar schatting enkele tienduizenden ondernemingen in Nederland, die doorgaans moeilijk aan financiering komen. De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000 die vóór de coronacrisis voldoende winstgevend waren. Hun bedrijf moet voor 1 januari 2019 zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op dit moment hebben de Rabobank, ABN AMRO, ING, Volksbank en Triodos toegezegd leningen via de KKC-regeling te gaan aanbieden. Ook andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C, mogen de regeling aanbieden. Overige financiers kunnen zich hiervoor laten accrediteren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lokale gemeenschap

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Het kabinet maakt in deze uitzonderlijke en barre tijden financiële steun voor álle ondernemers toegankelijker. We kijken sinds de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie al of er meer steun nodig is. Deze aanvullende maatregel is gericht op de vele kleine ondernemers van ons land, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, van enorm belang zijn voor hun lokale gemeenschap en vaak moeilijk toegang hebben tot financiële steun. Om hen door deze moeilijke maanden heen te helpen, staat het kabinet voor ruim € 700 miljoen garant.”

Krediet aanvragen

Bent u een kleine ondernemer en heeft u behoefte aan (extra) krediet? Dan kunt u zich melden voor deze kredietregeling (en andere regelingen, zoals de BMKB en GO) bij uw bank of kredietverstrekker. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zzp’ers (TOZO) via uw gemeente.

Meer weten?

Wilt u meer weten over financiële ondersteuning tijdens de coronacrisis? Neem dan contact op met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur, via telefoonnummer 0622977858 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan