Kerstpakket voor uw medewerkers? Let op de werkkostenregeling.
Veel werkgevers geven hun werknemers rondom de feestdagen een geschenk, bijvoorbeeld een kerstpakket. In plaats van het traditionele uitdelen op het werk zult u het kerstpakket dit jaar waarschijnlijk bij uw werknemers thuis laten bezorgen. Welke gevolgen heeft dit voor de werkkostenregeling?


Kerstgeschenk en werkkostenregeling
Het kerstgeschenk of -pakket is belast loon voor uw werknemer. Uw werknemer merkt niets van de belastingheffing als u de waarde daarvan toewijst aan de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Laat u het kerstgeschenk thuisbezorgen bij uw werknemer? Dan moet u ook de bezorg- of verzendkosten bij de waarde van het geschenk optellen.
Het maakt geen verschil of de leverancier van uw kerstgeschenk bezorgkosten in rekening brengt of dat een andere partij (bezorgdienst) deze kosten apart factureert. Ook het feit dat dit een bijzonder jaar is en u genoodzaakt bent de kerstgeschenken te verzenden, maakt geen verschil. De waarde van personeelsgeschenken, die in de vrije ruimte vallen, moet dus inclusief de bijkomende verzendkosten worden berekend.
Kerstborrel op de werkplek of online
Een hapje en een drankje tijdens de kerstborrel kunt u onbelast verstrekken, mits die borrel op de werkplek plaatsvindt. De waarde van de consumpties is nihil. Organiseert u dit jaar een online kerstborrel om het jaar ondanks alles toch goed af te sluiten met uw personeel? En verstuurt u daarvoor een hapje en een drankje naar het huisadres van uw werknemers om samen te kunnen proosten? Dan vallen die verzendkosten wederom in de vrije ruimte van de WKR. Ook de kosten van het borrelpakketje zelf moet u tot de vrije ruimte rekenen. De borrel vindt immers niet op het werk plaats, daarom moet u de waarde in het economisch verkeer in aanmerking nemen.
De WKR en andere attenties
Voor andere (persoonlijke) attenties kunt u mogelijk gebruik maken van de zogenoemde kleine geschenkenregeling. Deze uitzondering is van toepassing als u op grond van uw persoonlijke relatie met een werknemer een geschenk geeft. Denk hierbij aan bloemen voor het huwelijksjubileum van uw werknemer. Let op: bloemen voor een werkjubileum of ter gelegenheid van Secretaressedag vallen hier niet onder.
De Belastingdienst neemt aan dat de kleine geschenkenregeling in ieder geval van toepassing is als u voldoet aan de volgende drie voorwaarden:
- U geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen zo’n attentie zouden geven.
- U geeft een geschenk: geen geld, cadeaukaart of waardebon.
- De factuurwaarde (inclusief btw) van de attentie is maximaal € 25.
Bij de kleine geschenkenregeling hoeft u geen rekening te houden met eventuele, op de factuur vermelde of apart gefactureerde verzendkosten. De verzendkosten tellen niet mee voor het maximumbedrag van € 25 en vallen ook niet in de vrije ruimte.
Meer weten?
Door slim om te gaan met de werkkostenregeling kunt u fiscaal voordeel behalen. Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur en specialist loonheffingen, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.