Kent u uw kostprijs?

8 februari 2022
Artikel

Als ondernemer moet u keuzes maken, bijvoorbeeld of u gaat investeren of niet. Deze keuzes kunt u alleen maken als u goed inzicht heeft in uw financiële situatie.  

Portretfoto van Arnold de Leeuw
Neem contact op met:
Arnold de Leeuw Relatiemanager
Kent u uw kostprijs?

Inzicht in uw financiële situatie

Momenteel voeren wij met veel onze klanten gesprekken over hun administratie over 2021. Op basis van de btw-aangiften kunnen we het te verwachten rendement over het afgelopen jaar bepalen en daarmee de verwachte belastingdruk.  

Met dit inzicht kunt u als ondernemer keuzes maken:

  • Wel of niet investeren?
  • En zo ja, waarin gaat u investeren?
  • Hoe richt u uw investeringsplan in, zodat dit ook fiscaal interessant is?
  • Zijn er nog subsidiemogelijkheden beschikbaar?

De vraag die u zich daarnaast regelmatig moet stellen, is of uw ondernemingsvorm nog bij uw bedrijf past. Het antwoord op deze vraag is onder meer afhankelijk van de mogelijke belastingdruk, het gewenste ondernemingsrisico of een combinatie van beide. Onze juristen en fiscalisten kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste ondernemingsvorm.

Kostprijs(ontwikkeling)

Het voeren van een goede administratie blijft voor alle ondernemingsvormen belangrijk. Hiermee krijgt u namelijk inzicht in de kostprijs en de kostprijsontwikkeling. Zo kunt u tijdig knelpunten signaleren en daarop inspelen.

Een voorbeeld

Ondernemers in de loon- en grondverzetbranche hebben te maken met fors gestegen brandstofprijzen. Mede doordat bedrijven onvoldoende of te laat ingrepen op deze prijsstijging, blijft het rendement bij hen achter. In veel gevallen laten prijscontracten een aanpassing niet toe, wat weer stof tot nadenken geeft over de invulling van contracten.

Kortom: het is belangrijk om als ondernemer goed zicht te hebben op uw administratie en deze zo in te richten dat u op elk gewenst moment beschikt over actuele cijfers.

Stijging energieprijzen

In 2021 stegen, naast de brandstofprijzen, ook de prijzen voor energie zoals gas en elektriciteit. Verschillende sectoren hebben hier veel last van als zij een nieuw contract willen afsluiten. Door de hoge prijzen is het extra belangrijk om na te denken over mogelijke besparingen van uw energieverbruik. Wilt u gaan investeren in duurzame energie? Zorg dan dat u op de hoogte bent van de fiscale mogelijkheden; zoals subsidies en aftrekmogelijkheden.

Meer informatie of advies

Wilt u meer inzicht in uw rendement en kostprijsontwikkeling? Of overweegt u te investeren in duurzame energie? De specialisten van ABAB helpen u hier graag bij. Neem contact op met Arnold de Leeuw, senior relatiemanager, via telefoonnummer 06-51294060 of stuur Arnold een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Arnold
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu