‘Kansen zien en die ook pakken’

2 april 2021
Artikel

Joost van Lith (25 jaar) heeft samen met zijn vader een pluimveebedrijf met een akkerbouwtak in Mill. Binnen nu en vijf jaar wil hij het bedrijf van zijn vader overnemen. Zonder verwachtingen begon hij aan het traject Jong Ondernemerschap. Nu raadt hij het iedere jonge agrarische ondernemer met een familiebedrijf aan: “Je wordt gedwongen om de discussie aan te gaan.” 

Portretfoto van Frank Steenbreker
Neem contact op met:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
Joost van Lith

Hart op de boerderij

Joost heeft mechatronica gestudeerd en twijfelde lang of hij het bedrijf thuis over wilde nemen. Na zijn studie is hij eerst buitenshuis gaan werken, net als zijn moeder altijd heeft gedaan. Daar deed hij elektrotechnische werkzaamheden bij de bouw van agrarische stallen. “Ik kwam bij veel boeren over de vloer. Ik heb veel gezien: hoe het wel en hoe het niet moet. Tot vier jaar geleden deed ik nog grote klussen in Oost-Duitsland. Op gegeven moment was ik vier maanden van huis. Ik kreeg heimwee en merkte dat mijn hart toch echt op de boerderij ligt.” 

Uitbreiden

Het boerenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Tijd dus voor een gesprek met zijn ouders. “Als ik ook een boterham aan het bedrijf wilde verdienen, moest er uitgebreid worden. We hebben een vergunning aangevraagd om een stal bij te bouwen. Meteen na de goedkeuring heb ik mijn baan opgezegd.” Maar daar lieten ze Joost niet zomaar gaan. Daarom werkt hij nu nog twee dagen per week buitenshuis. “Dat werkt prima zo. De afwisseling en het contact met collega’s is fijn.” Joost is de vijfde generatie die het bedrijf gaat voortzetten. Zijn zusje heeft (nog) geen ambitie om het bedrijf over te nemen. Joost krijgt van zijn vader alle ruimte om in zijn voetsporen te treden. “Het werk wordt steeds meer naar me toegeschoven. Dat vertrouwen is heel fijn.”

Dierenwelzijn

Momenteel heeft pluimveebedrijf Van Lith-Jacobs 65.000 scharrelvleeskuikens. Dierenwelzijn staat bij Joost hoog in het vaandel. “In 2013 zijn we overgeschakeld naar 1 ster Beter Leven. De kippen hebben meer ruimte en kunnen naar buiten. Als ik zie dat de dieren het goed hebben, voel ik me ook goed.” Verder worden er ook asperges, tarwe en suikerbieten verbouwd op het land van Van Lith. “Toen mijn vader dertig jaar geleden het bedrijf van zijn vader overnam, was het bedrijf ook te klein. Zij zijn toen begonnen met het telen van asperges, die we grotendeels aan huis verkopen. Die aanloop van mensen is leuk, maar wellicht moet ik de asperges straks opgeven als ik het bedrijf alleen wil kunnen runnen.”

Traject Jong Ondernemerschap

Om zich voor te bereiden op zijn toekomstige ondernemerschap, heeft Joost zich aangemeld voor het traject Jong Ondernemerschap. “Ik wil stappen zetten, vooruitdenken en over vijf jaar zelf het bedrijf draaiende houden. Ik heb veel aan de cursus gehad. Je wordt gedwongen om thuis te praten over zaken waarover je anders niet praat. Verder heb ik geleerd om kansen te zien en die ook te pakken.” Joost is ook erg te spreken over de groep. “De club was erg hecht. Alle deelnemers gaan het bedrijf van hun ouders overnemen, maar ieder heeft daar toch weer een andere kijk op. Het is fijn om daar met elkaar over te praten en elkaar verder te helpen.” Met coach Bart van Kessel, senior relatiemanager bij ABAB Accountants en Adviseurs, klikte het ook goed. “Ik had een goed gevoel bij de gesprekken met Bart. Over een half jaar hebben we nog een gesprek als stok achter de deur, zodat ik de cursus niet zomaar aan de kant schuif. Die begeleiding is erg fijn.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over het traject Jong Ondernemerschap? Neem contact op met Frank Steenbreker, via telefoonnummer 06-83046058 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu