Kabinet wil schijnzelfstandigheid in samenhang aanpakken

28 juni 2022
Artikel

Het kabinet wil uiterlijk per 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid. Eerst moeten er duidelijke regels en een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen komen. Hoe zit dit?  

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Contract

Kamerbrief: duidelijke regels schijnzelfstandigheid

Op 24 juni 2022 reageerde het kabinet op rapporten van de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk over de handhaving op het gebied van schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Uit deze rapporten volgt dat er niet één simpele oplossing bestaat voor de problematiek van de schijnzelfstandigheid. Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) schrijven in een kamerbrief dat er eerst duidelijke regels moeten komen om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.

Gelijk speelveld contractvormen

Het kabinet wil maatregelen treffen voor een gelijker speelveld voor contractvormen in het arbeidsrecht, in de sociale zekerheid en in de fiscale behandeling. Bijvoorbeeld door de fiscale regelingen van werkenden meer gelijk te trekken en de sociale zekerheid voor zelfstandigen te versterken (verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen). Daarnaast moet er meer duidelijkheid komen over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer of als zelfstandige.

In het najaar komt het kabinet met een nadere uitwerking en een stappenplan, zodat alle betrokkenen zich verder kunnen voorbereiden. Uiteraard houden wij u op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Opheffen handhavingsmoratorium

Voordat het handhavingsmoratorium volledig wordt afgeschaft, moet duidelijk zijn hoe de handhaving goed kan plaatsvinden. Hierbij zal de Belastingdienst een uitvoeringstoets doen en zullen ook UWV, de Nederlandse Arbeidsinspectie en sociale partners worden betrokken. Het kabinet heeft de ambitie uitgesproken om uiterlijk per 1 januari 2025, of zoveel eerder als mogelijk, het handhavingsmoratorium op te heffen en het toezicht bij de Belastingdienst te versterken. 

Meer informatie of advies?

Wilt u meer weten hoe u uw risico’s kunt beperken bij de inhuur van zzp’ers? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan