Kabinet wil bedrijfsopvolgingsregeling repareren

8 december 2016
Artikel

In april 2016 oordeelde de Hoge Raad dat aandelenpakketten die een indirect aanmerkelijk belang van minder dan 5 procent vertegenwoordigen ook onder de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor de erf- en schenkbelasting kunnen vallen. Dit is strijdig met de uitleg van de wet zoals de Belastingdienst die de afgelopen jaren hanteerde waarin indirecte belangen niet onder de BOR vallen. Het kabinet wil daarom met Prinsjesdag een wetsvoorstel indienen om deze onbedoelde verruiming terug te draaien. 

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Geschreven door:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
Handtekening onder overeenkomst bedrijfsopvolging

De mogelijke wetswijziging zal ook gelden voor de doorschuifregelingen voor het aanmerkelijk belang in de inkomstenbelasting. Wordt het voorstel aangenomen, dan zal de wijziging met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2016 ingaan. De mogelijkheid om bezittingen en schulden van een lichaam waarin een indirect belang van 5 procent of meer wordt gehouden toe te rekenen aan een lichaam waarin een direct belang wordt gehouden, blijft overigens ongewijzigd.

Bedrijfsopvolgingsregeling

De BOR is een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving of schenking van ondernemingsvermogen of aanmerkelijk belangaandelen. Deze kan oplopen tot 100 procent van het ondernemingsvermogen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Wilt u meer weten over de bedrijfsopvolgingsregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark Broekhuizen
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942626
Downloaden de whitepaper over familiebedrijven

Familiebedrijven

fiscale uitgangspunten bedrijfsopvolgingsfaciliteiten
Download hier de whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan