Is uw personeel duurzaam inzetbaar?

25 september 2022
Artikel

Werknemers gaan steeds later met pensioen. Economische en technologische ontwikkelingen vragen andere kennis en vaardigheden. Daarbij kunnen werkdruk en fysieke belasting voor hogere verzuimcijfers zorgen. Voor u als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. ABAB kan u daarbij ondersteunen.

Is uw personeel duurzaam inzetbaar?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid, wat is dat eigenlijk? Het betekent dat u uw medewerkers faciliteert zodat zij tot hun pensioen productief kunnen blijven werken in goede gezondheid. U geeft hen daarbij zelf de regie.

Waarom is het belangrijk dat mijn personeel duurzaam inzetbaar is?

Uw medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van uw bedrijf. Op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het van belang om talenten te behouden, te laten leren, ontwikkelen en doorstromen. Door de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd moeten medewerkers steeds langer blijven werken. De wereld en de maatschappij veranderen, uw medewerkers moeten meekunnen met deze veranderingen en ontwikkelingen. Door uw personeel duurzaam inzetbaar te maken, helpt u uw medewerkers én uw onderneming.

Strategische personeelsplanning

Veel werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf focussen zich alleen op de instroom van werknemers, niet op doorstroom en uitstroom. Afhankelijk van de functie is het raadzaam om op een bepaald moment te kijken of een werknemer tot zijn of haar pensioen kan blijven werken. Lukt dat niet, dan kunt u de werknemer begeleiden en faciliteren bij doorstroom of uitstroom. Dit noemen we IDU (instroom, doorstroom, uitstroom). Het HR-instrument dat hierbij gebruikt wordt, is de IDU-matrix. Deze helpt u om inzicht te krijgen in (ontwikkelingen van) het aanbod van personeel binnen uw bedrijf.

Een andere methode om inzichtelijk te krijgen welke medewerkers zouden kunnen doorstromen en uitstromen is Human Resources Performance Potentieel Portfolio (HR3P). Dit is een soort sterkte-zwakteanalyse van het personeelsbestand. De scores per medewerker worden gewogen op basis van het functioneren en het ontwikkelingspotentieel. Op basis van deze gegevens kunt u maatregelen nemen.

Kleine veranderingen zijn van grote betekenis

Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan strategische personeelsplanning. Gezondheid, betrokkenheid, werkplezier, ontwikkeling en fysieke belasting zijn belangrijke speerpunten. Kleine veranderingen zijn daarbij vaak al van grote betekenis voor uw medewerkers. Denk aan het aanbieden van fruit, samen sporten of hulp bij stoppen met roken. Maar ook een functiegebouw met functieomschrijvingen dat duidelijkheid geeft over wie wat doet en welke mogelijkheden er zijn om door te groeien, draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.

ABAB en duurzame inzetbaarheid

De adviseurs van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten kunnen u op diverse manieren ondersteunen bij het duurzaam inzetbaar houden van uw personeel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Loopbaangesprekken met medewerkers.
  • Diverse assessments, zowel individueel als met het hele team.
  • Advies over het bevorderen van werkplezier.
  • Advies over duurzame inzetbaarheid vanuit fiscaal oogpunt.
  • Het opstellen van duurzame functieprofielen en bijbehorend salarisgebouw.
  • Het managen van instroom, doorstroom en uitstroom.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid van uw personeel?

Wilt u meer weten over duurzaam inzetbaar houden van uw personeel of wilt u meer weten over HX-advies? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u weten op welke manier wij u kunnen ondersteunen bij duurzame inzetbaarheid van uw personeel?

E-mail Corry
Icoon invullen scan

Personeel vinden én binden?

Vul de gratis HR Quickscan in
Scan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan