Is uw personeel duurzaam inzetbaar?

7 maart 2019
Artikel

Werknemers gaan steeds later met pensioen en werken dus steeds langer door. Economische en technologische ontwikkelingen vragen andere kennis en vaardigheden. Daarbij kunnen werkdruk en fysieke belasting voor hogere verzuimcijfers zorgen. Voor u als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. We leggen u uit waarom én hoe ABAB u daarbij kan ondersteunen.

Portretfoto van Xandra Ramaekers
Geschreven door:
Xandra Ramaekers Senior adviseur personeelsmanagement
Is uw personeel duurzaam inzetbaar?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid, wat is dat eigenlijk? Het betekent dat u uw medewerkers faciliteert zodat zij tot hun pensioen productief kunnen blijven werken in goede gezondheid. U geeft hen daarbij zelf de regie.

Waarom is het belangrijk dat mijn personeel duurzaam inzetbaar is?

Uw medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van uw bedrijf. Op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het van belang om talenten te behouden, te laten leren, ontwikkelen en doorstromen. Door de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd moeten medewerkers steeds langer blijven werken. De wereld en de maatschappij veranderen, uw medewerkers moeten meekunnen met deze veranderingen en ontwikkelingen. Door uw personeel duurzaam inzetbaar te maken, helpt u uw medewerkers én uw onderneming.

Medewerkers die gezond, gemotiveerd en competent
zijn, presteren beter en zijn gelukkiger!

Strategische personeelsplanning

Veel werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf focussen zich alleen op de instroom van werknemers, niet op doorstroom en uitstroom. Afhankelijk van de functie is het raadzaam om op een bepaald moment te kijken of een werknemer tot zijn of haar pensioen kan blijven werken. Lukt dat niet, dan kunt u de werknemer begeleiden en faciliteren bij doorstroom of uitstroom. Dit noemen we IDU (instroom, doorstroom, uitstroom). Het HR-instrument dat hierbij gebruikt wordt, is de IDU-matrix. Deze helpt u om inzicht te krijgen in (ontwikkelingen van) het aanbod van personeel binnen uw bedrijf.

Een andere methode om inzichtelijk te krijgen welke medewerkers zouden kunnen doorstromen en uitstromen is Human Resources Performance Potentieel Portfolio (HR3P). Dit is een soort sterkte-zwakteanalyse van het personeelsbestand. De scores per medewerker worden gewogen op basis van het functioneren en het ontwikkelingspotentieel. Op basis van deze gegevens kunt u maatregelen nemen.

Kleine veranderingen zijn van grote betekenis

Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan strategische personeelsplanning. Gezondheid, betrokkenheid, werkplezier, ontwikkeling en fysieke belasting zijn belangrijke speerpunten. Kleine veranderingen zijn daarbij vaak al van grote betekenis voor uw medewerkers. Denk aan het aanbieden van fruit, samen sporten of hulp bij stoppen met roken. Maar ook een functiegebouw met functieomschrijvingen dat duidelijkheid geeft over wie wat doet en welke mogelijkheden er zijn om door te groeien, draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.

ABAB en duurzame inzetbaarheid

De adviseurs van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten kunnen u op diverse manieren ondersteunen bij het duurzaam inzetbaar houden van uw personeel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Loopbaangesprekken met medewerkers.
  • Diverse assessments, zowel individueel als met het hele team.
  • Advies over het bevorderen van werkplezier.
  • Advies over duurzame inzetbaarheid vanuit fiscaal oogpunt.
  • Het opstellen van duurzame functieprofielen en bijbehorend salarisgebouw.
  • Het managen van instroom, doorstroom en uitstroom.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid van uw personeel?

Wilt u meer weten over duurzaam inzetbaar houden van uw personeel? Neem contact op met Xandra Ramakers via telefoonnummer 076-5438025 of stuur Xandra een e-mail

Ook interessant voor u:

Wilt u weten op welke manier wij u kunnen ondersteunen bij duurzame inzetbaarheid van uw personeel?

E-mail Xandra
Portretfoto van Xandra Ramaekers
Senior adviseur personeelsmanagement
Bel
076-5438025
Meld u aan voor het webinar

Webinar

Het binden en boeien van uw personeel
Meld u aan voor het webinar
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan