Is ondernemen wel topsport?

3 januari 2017
Blog

Vele goeroes vergelijken ondernemen met topsport en zien daar blijkbaar veel overeenkomsten. Tijdens een recente rondleiding op het Nationaal Sportcentrum Papendal kreeg ik daarbij echter een beklemmend gevoel. Ik zag, hoorde en voelde hoe het leven van topsporters wordt bepaald door een strak regime onder begeleiding van deskundigen. Is dit waar het bij ondernemerschap ook om draait?

Portretfoto van Eric Flinterman
Geschreven door:
Eric Flinterman Senior relatiemanager tuinbouw
tuinbouw ondernemer leest blog op tablet

Ik denk van niet. Een topsporter legt vaak een lange, gedisciplineerde weg af en moet op bepaalde momenten pieken. Alles staat in het teken van die ene momentopname. De wereld van de topsporter is beperkt. Zijn focus ligt bij de sport, zijn eigen prestaties en die van enkele tegenstanders om te weten waar hij tegenop moet kunnen. Als ondernemer koos u juist voor de vrijheid. Zelf kunnen bepalen wat u doet en hoe u dat doet. Bovendien bent u allesbehalve afgesloten van uw omgeving. Uw omgeving bepaalt namelijk mede uw succes. Het zijn uw klanten en uw concurrenten. Daar moet u juist op kunnen acteren.

Toch zijn er zeker ook parallellen. Net als een topsporter gaat ook u voor het beste resultaat. Alleen is de weg daarnaartoe minder rechtlijnig. U bouwt juist geleidelijk aan uw bedrijf op en uit door steeds bij te sturen. Daarbij bent u zelf ook een coach. U moet ervoor zorgen dat uw medewerkers goed kunnen presteren. U zet de lijnen uit en bepaalt de doelstellingen.

Daarbij is het ook voor u prettig om terug te kunnen vallen op een coach. Natuurlijk hoeft deze niet iedere dag aan de zijlijn te staan schreeuwen dat het harder moet. Maar het is wel prettig als er iemand met gepaste afstand uw doelen voor ogen houdt en overziet welke kansen en bedreigingen u tegen kunt komen.

Een goede ondernemerscoach legt u echter geen beperkingen op, maar biedt u juist mogelijkheden. Tips en adviezen om het beste uit uw onderneming te halen. Zoals een sportcoach het beste uit de atleet wil halen. Zo’n relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. De sporter vertrouwt erop dat zijn coach in zijn allerbeste belang handelt en er voor hem is als het minder gaat. En zo moet het ook met uw adviseur zijn. Uw adviseur moet uw belang voorop hebben staan. U moet op hem kunnen rekenen wanneer u met mindere tijden te maken krijgt en hij moet proactief met u meedenken over verdere ontwikkeling. Zodat u optimaal kunt presteren.

De blogs van Eric Flinterman verschijnen exclusief op de platforms van KAS Tuinbouwcommunicatie.

Wilt u meer weten over ondernemen in de tuinbouw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Senior relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419