‘Inzicht in de cijfers is zó belangrijk’

24 april 2017
Referentie

In vier jaar tijd van student naar eigenaar van een innovatief bedrijf met vijftig medewerkers dat met de dag verder groeit. Jonge ondernemer Michel Italiaander deed dat met zijn bedrijf MR Coils. Sinds twee jaar als klant van ABAB Accountants en Adviseurs. “Een kleiner kantoor had onze snelle groei niet aangekund.”
 

In gesprek met:
Michel Italiaander, MR Coils
Michel Italiaander, directeur MR Coils

Een innovatief idee voor een andere coil of spoel, een hulpmiddel om de beelden van een MRI-scanner sterk te verbeteren, was in eerste instantie bedoeld voor onderzoeksdoeleinden. Maar de ondernemer denkt verder: “Uiteindelijk willen we deze coils gaan leveren aan ziekenhuizen voor klinische toepassingen. Daarmee neemt de scherpte van MRI-beelden enorm toe. Artsen kunnen dan beter hun diagnose stellen.” Zelfs zoveel beter dat ze op basis van de MRI-beelden kunnen bepalen of een tumor al dan niet kwaadaardig is en voorspellen of een bepaalde behandeling zal aanslaan.

Doorontwikkelen

Italiaander sloeg deze weg in tijdens een stage voor zijn opleiding Elektrotechniek bij het Utrecht Medisch Centrum. De meeste grote leveranciers van de nieuwste generatie 7T MRI-scanners leverden het apparaat met alleen een spoel om het hoofd te scannen. Terwijl er veel meer toepassingsmogelijkheden zijn. MR Coils ontwikkelt op verzoek van onderzoeksinstellingen zoals bijvoorbeeld Oxford University juist spoelen voor andere toepassingen. “Een nichemarkt. Maar als we dit kunnen doorontwikkelen naar klinisch gebruik, zijn de mogelijkheden legio.” Inmiddels nam het bedrijf daarnaast de onderhouds- en reparatietak over van MRI-fabrikant Philips voor de 7T MRI-scanners en werken beide bedrijven veel samen.

Duurzaamheid en kwaliteit

Vier jaar geleden waagde de jonge ondernemer de sprong om op eigen benen te staan. Inmiddels geeft hij leiding aan een bedrijf met vijftig medewerkers. MR Coils beschikt nu zelf over twee MRI-scanners voor testdoeleinden. Uniek, want deze apparaten vragen een enorme investering en zijn gewoonlijk alleen beschikbaar voor onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen. Het productieproces werd in die jaren flink verbeterd. “Onze producten zijn nu veel robuuster dan in het begin. Duurzaamheid en kwaliteit zijn toegenomen. Door de samenwerking met Philips moesten we wel een kwaliteitsslag maken. Philips biedt onze onderdelen nu ook aan haar klanten aan en dan moeten ze aan bepaalde standaarden voldoen.” 

Veel kennis in huis

Het bedrijf van Italiaander was tot twee jaar geleden klant van een kleiner accountantskantoor. Deze accountant ging op in ABAB en MR Coils verhuisde mee. Italiaander: “Dan merk je meteen het verschil. Een groter kantoor heeft zo veel meer kennis in huis. Corporate finance adviseur Gert Jan van den Berg boog zich bijvoorbeeld over onze cashflow. Een lastig onderwerp, want ziekenhuizen betalen soms pas na anderhalf jaar. En ik wilde voorkomen dat we leningen moesten afsluiten. Relatiemanager Peter van den Hurk zag direct hoe hard we groeiden en stuurde ons bij op de punten waar dat nodig was.”

Meer inzicht in cijfers

Het bedrijf maakt inmiddels gebruik van de boekhoudsoftware van Exact. “Boekhouding is niet mijn ding, ik houd me veel liever bezig met technische ontwikkeling. Maar inzicht in de cijfers is zo belangrijk. Senior belastingadviseur Robert Gall hielp ons bij het herstructureren van ons bedrijf. Door het opzetten van verschillende bv’s en een tussenholding en het schuiven met aandelen hebben we alles belastingtechnisch goed geregeld. Onze loonadministratie ligt ook bij ABAB.”  

Vooruit plannen

Italiaander is erg tevreden over de samenwerking met ABAB. “Een kleiner kantoor had onze snelle groei niet aangekund. Met onze adviseurs maken we nu plannen voor de komende vijf tot tien jaar. Die tijd gaan we gebruiken om meer spoelen te ontwikkelen voor klinisch gebruik. Gewoonlijk duurt de implementatie van nieuwe klinische producten zo’n twaalf jaar. Dit willen we verkorten naar vier tot zes jaar. We opereren nu nog in een nichemarkt, maar gaan een bedrijf opzetten dat klinische onderdelen mag verkopen. Hiervoor breiden we uit naar vijfhonderd mensen, want alle bedrijfsonderdelen moeten hiervoor groeien. Binnen nu en twee jaar verhuizen we naar een nieuwbouwpand. Dan is het belangrijk om nu al te bedenken wat we willen en hoe we dit gaan indelen.” 

Risico’s spreiden

Hoewel het bedrijf is opgezet om deze MRI-gerelateerde producten te ontwikkelen, is het de bedoeling dat MR Mechanics (zusterbedrijf van MR Coils, gericht op het ontwikkelen en produceren van maatwerk mechanica) méér gaat doen. “Ik denk aan zo’n 20% MRI-onderdelen en 80% producten voor de consumentenmarkt. We hebben een groot machinepark dat we een groot deel van de tijd kunnen gebruiken voor andere toepassingen. Zonde om machines stil te laten staan, daarom bedachten we andere gebruiksdoeleinden. Zoals het stansen van een wereldkaart uit metaal of het graveren van glaswerk. Deze producten verkopen we via onze webshop tegen kostprijs. Ik vind het ondernemen echt heel leuk, vooral het bedenken wat we nog meer kunnen doen. Als we andere kanten op groeien, kunnen we de risico’s ook spreiden."
 
 

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan