Invoering UBO-register opnieuw uitgesteld

7 mei 2018
Wet- en regelgeving

De invoering van het UBO-register is weer uitgesteld. Het uitstel hangt samen met wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn. Eerder leek invoering van het UBO-register in de loop van 2018 aannemelijk, nu zal het niet eerder dan in de loop van 2019 worden ingevoerd.

Portretfoto van Johan van den Branden
Geschreven door:
Johan van den Branden Senior jurist
Twee mannen in gesprek over de invoering van het UBO-register

Eén en ander blijkt uit een brief van minister van Financiën Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Richtlijnvoorstel heeft gevolgen voor implementatiewetsvoorstel

Een UBO (ultimate beneficial owner) is de uiteindelijke belanghebbende van bijvoorbeeld een bv of een nv, stichting of vereniging. Op grond van de vierde anti-witwasrichtlijn uit 2015 zijn Europese lidstaten verplicht een centraal register met informatie over UBO’s op te zetten. De Europese Commissie heeft echter op 5 juli 2016 een richtlijnvoorstel gepresenteerd dat de vierde anti-witwasrichtlijn wijzigt. In het richtlijnvoorstel staat onder andere dat een deel van de UBO-informatie openbaar moet zijn en dat heeft gevolgen voor het implementatiewetsvoorstel. Het reeds ingezette wetgevingstraject voor de totstandkoming van het UBO-register kan dan ook niet ongewijzigd worden voortgezet.

Invoering UBO-register pas in 2019

De wijzigingsrichtlijn treedt waarschijnlijk aan het eind van het voorjaar van 2018 in werking. Het UBO-register zal niet eerder dan in de loop van 2019 worden ingevoerd.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Johan
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan