Investeringsaftrek binnen concernverband?

19 juli 2017
Artikel

Bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie kunnen onder voorwaarden een gedeelte van de investering(en) in aftrek brengen van de winst. Investeringen tussen verbonden vennootschappen zijn, op een aantal uitzonderingen na, uitgesloten van de investeringsaftrek.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Middelen om de investeringsaftrek te berekenen

Een voorbeeld

Een glastuinbedrijf (hierna: het bedrijf) en haar moeder-bv behoorde tot een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. In 2009 investeerde de moeder-bv in een warmtekrachtkoppeling (wkk) voor het bedrijf. De moeder-bv claimde geen energie-investeringsaftrek en de wkk werd niet gebruikt. Eind 2009 werd het bedrijf losgemaakt uit de fiscale eenheid en gingen de verplichtingen van de wkk over op het glastuinbedrijf. De wkk werd door het bedrijf in gebruik genomen en claimde ruim €400.000 aan energie-investeringsaftrek. De Belastingdienst verleende geen aftrek. De Belastingdienst stelde dat het bedrijf geen recht had op de energie-investeringsaftrek: de verplichting was aangegaan tussen verbonden vennootschappen en daarmee uitgesloten.

De Hoge Raad was het met de Belastingdienst eens. Voor toepassing van (onder meer) de energieaftrek komen de ‘verplichtingen’ tussen verbonden vennootschappen niet in aanmerking. Bij besluit kan hiervoor een uitzondering worden gemaakt. Het stond vast dat zich in de casus van het bedrijf niet één van de uitzonderingen voordeed. Daarom kon het bedrijf geen energie-investeringsaftrek claimen.

Advies over investeringsaftrek

Op verschuivingen binnen concernverband kan dus meestal geen investeringsaftrek worden toegepast. Voor reële investeringen wordt soms een uitzondering gemaakt. Neem in dit geval contact op met uw belastingadviseur en laat u tijdig adviseren.

Wilt u advies over een (mogelijke) investeringsaftrek? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan