Investeren voor of na de bedrijfsovername?

24 januari 2023
Artikel

Bij de start van het overnameproces worden bedrijfsontwikkelingsplannen van de opvolger geïnventariseerd. Aan ambitie is vaak geen gebrek. Maar is het nu verstandig om al voor of pas na de bedrijfsovername te investeren?

Portretfoto van René van der Heijden
Neem contact op met:
Rene van der Heijden Senior bedrijfsadviseur
Investeren voor of na de bedrijfsovername?

Financiële ruimte

Ouders vinden het vaak prachtig dat hun opvolger vooruit wil. Zo blijft het familiebedrijf immers groeien en bloeien. Maar ze vragen zich soms ook af of er zo na de bedrijfsovername voor henzelf en de andere kinderen wel genoeg overblijft. Het dilemma is dus: investeren we voor of na de bedrijfsovername? Bij de eerste optie is het de vraag of er na de investeringen nog voldoende financiële ruimte is voor een acceptabele overnameprijs van de onderneming. Bij de tweede optie is het de vraag of er na de bedrijfsovername nog voldoende financiële ruimte is voor de opvolger om de gewenste investeringen te doen.

Type investeringen

Of het beter is om voor of na de bedrijfsovername te investeren, is afhankelijk van waarin geïnvesteerd wordt. Als geïnvesteerd wordt in productiemiddelen waarbij het rendement in de onderneming fors stijgt, kan met gerust hart vóór de bedrijfsovername geïnvesteerd worden. De lasten van de bijbehorende investeringen kunnen gemakkelijk gedragen worden door het rendement van die investering. Daardoor heeft dit weinig invloed op de latere overnameprijs. Als geïnvesteerd wordt in laag renderende investeringen, zoals cultuurgrond of investeringen die helemaal geen rendement geven zoals de aankoop van een woning, dan daalt daardoor de overnameprijs. Dit komt doordat de lasten van die investeringen geheel of gedeeltelijk gedragen moet worden door het oorspronkelijke deel van de onderneming. Daardoor blijft er minder financiële ruimte over voor de lasten van de overnameprijs. Het is dan de vraag of de verlaagde overnameprijs nog voldoet aan de wensen van de ouders.

Maak een langetermijnprognose voor bedrijfsovername

Het best is om voor de bedrijfsovername een langetermijnprognose te maken van de bestaande situatie. Vanuit die uitgangssituatie kan gemakkelijk berekend worden welke financiële ruimte er is voor een overnameprijs. Ook kan berekend worden wat het effect is op de overnameprijs als er geïnvesteerd wordt. Aan de hand daarvan kunnen de overdragers en de opvolger(s) samen de beste beslissing nemen.

Meer weten?

Wilt u deskundig advies over het al dan niet doen van investeringen rondom de bedrijfsovername of hulp bij het opstellen van een langetermijnprognose? Neem dan contact op met René van der Heijden, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-47358783 of stuur René een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rene
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu