Inspirerende bijeenkomst: risicomanagement in de tuinbouw

25 maart 2022
Artikel

ABAB organiseerde op 24 maart 2022 een bijeenkomst met het thema: risicomanagement in de tuinbouw. Tijdens de bijeenkomst bespraken specialisten de aspecten van risicomanagement in deze sector, die lijdt onder de huidige omstandigheden: de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne.

Mike Aldewereld
Neem contact op met:
Mike Aldewereld Relatiemanager tuinbouw
Tuinbouwkas

Noodopvolgingsplan

René Boots, bedrijfsadviseur bij ABAB, zette uiteen waarom het verstandig is om een noodopvolgingsplan op te stellen. Dit zorgt ervoor dat u vooraf goed over zaken nadenkt, zowel zakelijk als privé. Een noodopvolgingsplan is een praktisch draaiboek, waarin de volgende zaken minimaal in naar voren komen:

  • Ondernemer: privé vs bedrijf
  • Personeel
  • Teelt
  • Materiële schade
  • Eventueel aan te vullen met actuele zaken zoals energie en rente

Door een noodopvolgingsplan op te stellen, zet u zaken die veelal in uw hoofd zitten, gebundeld, kort en overzichtelijk op papier, zodat ook anderen hier toegang toe kunnen krijgen. Het is wel verstandig het document regelmatig te updaten.

Risico: bedreiging of kans?

Bart Stengs is sectormanager glastuinbouw bij Achmea en hij ging tijdens de bijeenkomst dieper in op het risicomanagement bij tuinbouwbedrijven. Risicomanagement is het proces om risico’s zodanig te beheersen dat er meer zekerheid bestaat dat de organisatie haar doelstelling(en) kan realiseren. Een risico is natuurlijk een onzekere gebeurtenis en kan een bedreiging zijn, maar ook een kans. Hoe bereid bent u als ondernemer om een risico te nemen? Immers, hoe meer rendement (maatschappelijk, financieel of anderszins) u wilt behalen, hoe meer risico u moet nemen. Iedere ondernemer moet dit voor zichzelf bepalen. Sla echter niet door in risicobeheersing, maar zoek juist de balans op tussen waarde creëren, waarde beschermen, principes en regels. Een handig hulpmiddel hiervoor is gebruik te maken van een risicomatrix.

Calamiteiten: wat nu?

De definitie van een calamiteit is: een grote ramp of onverwachte gebeurtenis die ernstige (vermogen)schade kan veroorzaken. Naast de bekende calamiteiten zoals hagel, storm, overstroming, zijn er ook andere calamiteiten. Zoals uitval van sleutelpersonen en leveranciers of als uw bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Een langdurige onderbreking van het bedrijfsproces betekent een groot omzetverlies en dit heeft een forse impact op de winst.

Enkele tips om grote gevolgen van calamiteiten te voorkomen:

  • Zorg voor een goed noodplan: dat geeft rust en structuur en u bent snel weer in bedrijf;
  • Stel een crisisteam op;
  • Neem geen overhaastige beslissingen.

Inzicht in uw bedrijf 

De ervaring leert dat driekwart van de Nederlandse bedrijven niet zeker weet of zij hun activiteiten kunnen hervatten na een calamiteit. Een gemiddeld glastuinbouwbedrijf heeft zeven dagen aan cashflow uit exploitatie om zelfstandig een stilstand op te vangen. Ruim zeventig procent van de ondernemers heeft geen noodopvolgingsplan en de helft van de getroffen ondernemers gaat na een grote schade binnen twee jaar alsnog failliet.

Om continu inzicht te hebben in hoe uw bedrijf ervoor staat, ontwikkelde ABAB de Strategische Risicoscan voor ondernemers. Dat is een periodieke controle van het bedrijf op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Daarmee kunt u wendbaar inspelen op risico’s en kansen voor uw onderneming.

Ondernemers zijn vaak te weinig voorbereid op de gevolgen van een mogelijke insolventie, vertelt Mike Aldewereld, relatiemanager bij ABAB. Het is daarom verstandig deze risico’s nu al in kaart te brengen en niet te wachten op een calamiteit of crisissituatie. Met de Strategische Risicoscan krijgt u beter inzicht in de risico’s van uw bedrijf op fiscaal, juridisch en financieel gebied. Ook bent u voorbereid op de mogelijke gevolgen van insolventie, is de continuïteit van uw onderneming beter gewaarborgd en kunt u overwegen om de belangrijkste risico’s af te dekken.

Meer informatie of advies

Wilt u weten hoe goed uw bedrijf bestand is tegen bepaalde risico’s? Of gebruikmaken van de Strategische Risicoscan? Neem contact op met Mike Aldewereld, relatiemanager, via telefoonnummer 076-5438070 of stuur Mike een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mike
Mike Aldewereld
Relatiemanager tuinbouw
Bel
06-51084024
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu